1. Μόλις πάρεις θέση με τη διαδικασία του αγροτικού, ισχύει ο νόμος του ΕΣΥ για τους επιμελητές Β'. Δηλαδή, δε μπορείς να διεκδικήσεις ομοιόβαθμη θέση (επιμ. Β') για 2 χρόνια. Ανώτερη θέση, επιμ. Α ή διευθυντή, μπορείς να διεκδικήσεις και την επόμενη ημέρα.
2. Επίσης δε πρέπει να έχεις αρνηθεί διορισμό (χωρις να είναι ξεκάθαρο σε ποια φάση της διαδικασίας κρίσης και διορισμού μπορείς να "φύγεις" χωρίς να θεωρείται άρνηση. Στη γραμματεία του ΣΚΕΙΟΠΝΙ της Θεσαλονίκης για το θέμα πήρα 4 διαφορετικές απαντήσεις (όσες και οι υπάλληλοι).
3. Εγώ πήρα δεύτερη θέση με τη διαδικασία του αγροτικού πριν 5 χρόνια. Τότε δεν ήθελαν να δεχτούν την αίτησή μου, αλλά απαίτησα να πάρω αριθμό πρωτοκόλου, όπως και να μου κοινοποιήσουν την απόφαση της επιτροπής που θα απέρριπτε την αίτησή μου "ώστε να μη την ψάχνει ο δικηγόρος μου στην αγωγή που θα σας κάνει". Δικαιώνοντας την παράδοση του Ελληνικού Δημόσιου, ο προϊστάμενος της διεύθυνσης προσωπικού μου είπε με αυστηρό ύφος ότι πρέπει να είμαστε και ευγνώμονες που παίρνουμε τις θέσεις χωρίς κρίση και γι' αυτό πρέπει να κάτσουμε εκεί για πέντε χρόνια. Η αλήθεια είναι ότι το χρώμα του άλλαξε λίγο προς το χλωμότερο όταν του έδειξα... δική του απόφαση προ λίγων μηνών που αφορούσε άλλο συνάδερφο και σαφώς έλεγε ότι μπορεί να διεκδικήσει άλλη θέση. Μετά από όλα αυτά, έκαναν δεκτή την αίτησή μου, καθώς και πολλών άλλων επί χρόνια. Σήμερα, ζητάνε να έχεις παραιτηθεί, χωρίς να το στηρίζουν κάπου νομικά. Αναρωτιέμαι... Βάση του νόμου αν έχεις παραιτηθεί τον τελευταίο χρόνο από θέση ΕΣΥ δε μπορείς βάλεις τα χαρτιά σου. Ουσιαστικά τώρα είναι που παρανομούν.
4. Δε φταίει σε τίποτα αυτός που διεκδικεί μια άλλη θέση για να βελτιώσει τη ζωή του, να φύγει από ένα δύσκολο περιβάλλον ή να βρεθεί πιο κοντά στο σπίτι του. Φταίει που μέχρι τώρα κανένας δε βρήκε ένα τρόπο να αποφασίζουμε ανάμεσα σε 10 ανθρώπους ποιος είναι ο καταλληλότερος για τη θέση και μας παίρνει 1, 2, 3 ή και 4 χρόνια, κατά τα οποία η θέση ειναι κενή και ο πληθυσμός ψάχνει το γιατρό του. Καμμιά φορά χτυπάμε το σαμάρι αντί για αυτά τα γαϊδούρια.