Και κάποια ενδιαφέροντα σχόλια του Κλινικού Φαρμακοποιού Διαμαντή Κλημεντίδη στην παραπάνω ανάρτηση:- Είναι περιττές οι εξετάσεις αντισωμάτων. Κοιτάτε τα βιβλιάρια υγείας σας και αν έχετε κάνει μόνο μία δόση (είτε μονοδύναμο είτε MMR) κάνετε άλλη μία δόση MMR.
Στον προγεννητικό έλεγχο μόνο τα αντισώματα της ερυθράς ελέγχονται συνήθως.
- Αν δεν υπάρχει το βιβλιάριο, που σημαίνει ότι το εμβολιαστικό σας ιστορικό είναι άγνωστο, κάνετε δύο δόσεις MMR με μεσοδιάστημα τουλάχιστον 28 ημερών.
- Δεν παθαίνετε τίποτα αν κάνετε παραπάνω δόσεις, γι' αυτό και η επίσημη σύσταση λέει να γίνονται δύο αν δεν υπάρχει αρχείο με το ιστορικό. Το ελάχιστο διάστημα είναι 28 μέρες για λόγους αποτελεσματικότητας, όχι για λόγους ασφαλείας (αν γίνει νωρίτερα "σαμποτάρεται" η ανταπόκριση του ανοσοποιητικού στην πρώτη δόση). Θεωρείστε πλήρως καλυμμένη 3-4 εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση.
- Οι γεννημένοι πριν το 1970 θεωρούνται άνοσοι για την ιλαρά. Πρακτικά, όλοι σχεδόν οι άνθρωποι αυτής της ηλικίας την έχουν περάσει.
- Εξαιτίας της τεράστιας μεταδοτικότητας της νόσου, πριν κυκλοφορήσει το εμβόλιο της ιλαράς ο ιός ήταν πρακτικά παντού. Ήταν αδύνατο να μην έρθει κάποιος σε επαφή με άτομο που νοσεί. Ακόμα και οι ελάχιστοι που δεν εκδήλωναν τη νόσο, λόγω της συνεχούς έκθεσης στον ιό αποκτούσαν τελικά ανοσία.
Ο παραπάνω κανόνας πάντως δεν ισχύει για τους επαγγελματίες υγείας που είναι γεννημένοι πριν το 1970. Δηλαδή, πρέπει να αποδείξουν την ανοσία τους είτε με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη νόσηση, είτε με εξέταση αντισωμάτων, είτε με καταγεγραμμένες δύο δόσεις του εμβολίου.
-Όσοι έχουν περάσει την ιλαρά χρειάζεται να εμβολιαστουν τώρα? Όχι, αρκεί να ήταν όντως ιλαρά. Πολλές φορές, ιδιαίτερα παλιότερα, δινόταν η διάγνωση της ιλαράς σε άλλες εξανθηματικές νόσους.
- Και πως μπορούμε να το διαπιστωσουμε ότι ήταν αυτό? Υπάρχει κάποια εξέταση? - Εξέταση αντισωμάτων ιλαράς.
- Τι μπορεί να πάθει κάποιος που κολλά ιλαρά;
- 1 στους 3 κάνουν κάποια επιπλοκή (ωτίτιδα, πνευμονία ή εγκεφαλίτιδα). 1 στους 10 νοσηλεύονται. 1 στους 5.000 πεθαίνει (συχνά το νούμερο αυτό είναι πολύ χειρότερο, πχ στην Ρουμανία πέθαναν 40 στους 7.000). Επίσης, 1 στους 5.500 εμφανίζει έως και 27 χρόνια μετά μια πολύ σοβαρή εγκεφαλική βλάβη που ονομάζεται υποξεία σκληρυντική πανεγκεφαλίτιδα και είναι σχεδόν πάντα θανατηφόρος. Προκαλείται από τον ιό που παραμένει στα εγκεφαλικά κύτταρα και μετά την αποδρομή του εξανθήματος.
- Τι μπορεί να πάθει κανείς από το εμβόλιο κατά της ιλαράς;
- Από το εμβόλιο:
1 στους 1.000: πυρετικούς σπασμούς
3 στους 100.000: θρομβοκυττοπενία
1 στους 100.000: αλλεργική αντίδραση
1 στο 1.000.000: εγκεφαλίτιδα.
0 θάνατοι
-
- βασικές πηγές για τα παραπάνω είναι το Green Book του Public Health England ( Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή
Είσοδος )
και το fact sheet του encephalitis society (Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή
Είσοδος).
Επίσης, μια ιδέα για τη νοσηρότητα και την θνητότητα της ιλαράς προ του 1970 μπορείτε να πάρετε και από αυτή εδώ την παρουσίαση του CDC: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή
Είσοδος- Οι έγκυες δεν μπορούν να εμβολιαστούν για ιλαρά. Πρέπει να φροντίσουν να είναι εμβολιασμένοι όλοι όσοι είναι γύρω τους.
- Υπάρχει είτε πλήρης κάλυψη είτε καθόλου κάλυψη. Η δευτερη δόση του εμβολίου της ιλαράς δεν είναι booster, αλλά γίνεται επειδή ένα 5% δεν αναπτύσσουν αντισώματα μετά την πρώτη δόση. Από αυτούς, το 80% αναπτύσσουν αντισώματα μετά την δεύτερη δόση.
- Η δεύτερη δόση δεν είναι Booster όπως είπαμε. Όσοι απαντούν και στις δύο δόσεις αναπτύσσουν προσκαιρα μεγαλύτερο τίτλο αντισωμάτων αλλά αυτό είναι παροδικό· τελικά τα επίπεδα σε βάθος χρόνου είναι τα ίδια. Θεωρητικά λοιπόν αρκεί μια επιτυχημένη δόση. Παρόλα αυτά, ο έλεγχος αντισωμάτων πριν την δεύτερη δόση δεν συστήνεται από τις επίσημες οδηγίες γιατί δεν είναι cost-effective.
- άτομο γεννημένο μετά το 1970 που δεν γνωρίζει εάν έχει περάσει τη νόσο, μπορεί να εμβολιαστει χωρίς να κάνει την εξέταση αντισωματων;
- Ναι. Δεν συστήνεται η εξέταση αντισωμάτων σε κανέναν έτσι κι αλλιώς.
- Παναγιώτης Σπυρίδης: Αν κάποιος δεν θέλει να κάνει το εμβόλιο και έχει αμφιβολίες για την ύπαρξη ή όχι αντισωμάτων, δεν υπάρχει άλλη λύση από τον προσδιορισμό αντισωμάτων. Δεν πρόκειται για σύσταση αλλά για λύση. Αν όμως, δεν έχει πρόβληγμα με το εμβόλιο, το κάνει, χωρίς συνέπειες, αν έχει ήδη αντισώματα.
- Παναγιώτης Σπυρίδης: Δεν υπάρχουν φορείς, μόνο οι νοσούντες μεταδίδουν.
- Υπάρχει κάτι που μπορούμε να κάνουμε για να περιορίσουμε το διάστημα της "επιβίωσης" του ιού στο περιβάλλον; Ρωτάω επειδή εργάζομαι σε φροντιστήριο ξένων γλώσσών και έχω συνάδελφο έγκυο. Πώς μπορούμε να την προστατεύσουμε σε περίπτωση που δεν έχει περάσει ιλαρά ή δεν έχει κάνει τις δύο δόσεις του εμβολίου;
- Καλό αερισμό του χώρου και τήρηση των στοιχειωδών κανόνων υγιεινής. Όμως, σε έναν κλειστό χώρο είναι σίγουρο ότι θα μεταδοθεί η ιλαρά σε όλα σχεδόν τα επίνοσα άτομα. Είναι μια από τις πιο μεταδοτικές νόσους που ξέρουμε!
- Πληροφορίες από το ΚΕΕΛΠΝΟ για την Ιλαρά: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή
Είσοδος- Μια ερώτηση για τους παλιούς παιδιάτρους της ομάδας:
Πότε άρχισε να κυκλοφορεί το MMR στην Ελλάδα; Ξέρουμε ότι άρχισε να παρασκευάζεται στα μέσα της δεκαετίας του '70 και ότι μπήκε στο ΕΠΕ το 1989. Όμως, υπάρχουν βιβλιάρια που έχουν σημειωμένο το MMR το 1979, το 1983 και το 1987. Θυμάται κάποιος τι συνέβαινε τότε;