Γράφει συνάδελφος Γενικός Ιατρός σε Ιατρική ομάδα του facebook στις 12/07/2022:
Τα χρήματα τα οποία προτείνει σήμερα ο ΕΟΠΥΥ για κάποιους φαντάζουν καλά. Ας δούμε τι έγινε με τα εμβόλια από ιδιώτες ξεκίνησε από μια τιμή το καλοκαίρι πολύ καλή και με τη σύμβαση του Ιανουαρίου μονομερώς άλλαξε τα ποσά. Όταν η τιμολογιακή πολιτική δεν ξεκαθαρίζει και μπορεί ανα πάσα στιγμή να αλλάξει με μια υπουργική απόφαση η σύμβαση δεν θα είναι ποτέ καλή.
Άλλο σχόλιο την ίδια ημερομηνία από άλλον συνάδελφο:
Σε εμένα γιατί φαίνεται ως μια προσπάθεια κρατικοποίησης των ιδιωτικών ιατρείων; Εγώ (κράτος) τόσα σου δίνω, σου κλείνω τα ραντεβού, σου απαγορεύω να βλέπεις τους ίδιους ασθενείς ιδιωτικά, σου λέω πότε να πάρεις άδεια, μπορεί να σε χρησιμοποιήσω στο επόμενο κύμα Covid,κλπ. Δεν θα πάρω ευχαριστώ. Έχω διαβάσει όλη την σύμβαση και δεν βρήκα κάπου τρόπο να ωφεληθεί το ιατρείο μου, που εδώ και 10 χρόνια δουλεύει αποκλειστικά ιδιωτικά. Ένα δεν έχω καταλάβει, γιατί δεν μπορεί ένας ιδιώτης να είναι ΠΙ και να δουλεύει ιδιωτικά; Χωρίς καμία σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ; Ιδιωτική υγεία δεν πρέπει να έχουμε σε αυτό τον τόπο; Παντού υπάρχει το public και το private. Εδώ γιατί τους ενοχλεί; Κάνε συμβάσεις με όποιον θέλεις αλλά άσε τους Ιδιώτες να μπορούν να γίνουν ΠΙ των ασθενών τους. Έτσι κι αλλιώς χρήματα από το κράτος δεν απαιτούν.
Και άλλο σχόλιο:
Το ένα τέταρτο που λένε μην θεωρείς ότι θα είναι υπέρ του ιατρού
Στα διαγνωστικά με μεγαλύτερο χρόνο εξέτασης υπάρχουν αυτοί που κάνουν φασαρία έστω και για ένα πεντάλεπτο φορτώνοντας σε νεύρα και θολώνοντας το μυαλό σου
2)
Το να ανιχνεύσεις ένα προβλημα και να το παραπέμψεις κάπου είναι πολλές φορές πιο δύσκολο ακόμα και από την θεραπεία και απαιτεί σωστη ανάγνωση συμπτωμάτων και μια δαμόκλειο σπάθη δικηγορικών γραφείων που να είσαι σιγουρος δεν θα είναι υπέρ του ιατρού
3)
Ποιος αλήθεια πιστεύει ότι οι συμβεβλημένοι δεν θα συρθούν στα ιατρεία των νοσοκομείων μέσα σε πανδημίες και ποιος πιστεύει αλήθεια ότι θα πληρωθεί 250 ευρώ όταν οι ακόμα διεκδικούν εφημερίες από την επίταξη η για να είμαι ακριβής δόθηκαν πολλούς μήνες μετά ;
5)
Πως θα δεχθείς κάποιον να τον δεις στο σπίτι χωρίς να γνωρίζεις το ύψος της αποζημίωσης
6)Ποιος νέος γιατρος ενός έτους έχει 1500 άτομα στο τσεπάκι
7)
Ποιος θα καλύψει ασφαλιστικά τον γιατρό εάν συμμετάσχει στα νοσοκομεία και ποιος θα σταθεί δίπλα του απέναντι σε υπεδιφκες και δικηγόρους που τρίβουν τα χέρια τους
8 )
Το νσχδιο αφορά κυρίως τις ειδικότητες τγς πρωτοβάθμιας και αυτοί ας αξιολογήσουν πως και τι τους συμφερει
Σωστα έθεσες ερωτήματα μήπως μέσα στο πλαίσιο του διάλογου βοηθήσουμε
Θεωρώ ότι θα μετανιώσει κάποιος που θα υπογράψει σύμβαση και ευχομαι ειλικρινα να ειναι χαρούμενος και να διαψευσθώ
Και άλλο σχόλιο:
Θα είμαι όσο σύντομος και περιεκτικός μπορώ
Α) έχω διαβάσει το νομοσχέδιο και τη σύμβαση είναι αμφότερα με ελλείψεις οι οποίες θα λυθούν με υπουργική απόφαση αφότου υπογράψει ο γιατρός. Αυτό το θεωρώ δόλιο και ανηθικο.
Β) η σύμβαση βασικά θέτει πάρα πολλούς περιορισμούς ποινές κλπ για το γιατρό και δεν αναφέρει πουθενά ρήτρες και ποινές αν ο Εοπυυ κάνει στάση πληρωμών ή αν καταπατά τη σύμβαση.
Γ)η ιατρική αμοιβή ανά επίσκεψη αν αφαιρέσει κάνεις έξοδα ιατρείου γραμματείας κλπ βγαίνει περίπου 5€ - 7€ ανά επίσκεψη πραγματικά εξευτελιστικο ποσό. Και εδώ θέλω να τονίσω ότι μέσα στον όρκο που έχουμε λάβει ΌΛΟΙ μας είναι η αξιοπρέπεια του ιατρικού λειτουργηματος. Εγώ προσωπικά ΔΕΝ δέχομαι η ιατρική επισκεψη να εξευτελιζεται ως ένας καφές.
Δ) ο πυρήνας της ΠΦΥ Είναι η συνέχεια κ η ποιοτική σχέση ιατρού ασθενούς - αυτό δεν μπορεί να γίνει ούτε με τις αμοιβές πεινας ούτε με 15' ραντεβού. Σε αυτό το χρόνο ΔΕΝ βρίσκεις τον αδιάγνωστο καρκίνο, ΔΕΝ βρίσκεις την κατάθλιψη, γιατί απλά ΔΕΝ ασκεις ιατρική. Το 15' λεπτό είναι μόνο διεκπεραίωση. Δεν είναι ιατρική (πόσο μάλλον ολιστική προσέγγιση να δεις ασθενοκετρικα ποιες είναι οι ανάγκες υγείας του ασθενούς οι κίνδυνοι η συναισθηματική κατάσταση, να μιλήσεις για πρόληψη, για αλλαγή συνηθειών κλπ κλπ κλπ)
η σύμβαση αφήνει παράθυρο για έξτρα έσοδα πχ εφημερία σε ιδιωτικό Νοσοκομείο. Το ΡΕΠΌ πότε θα το πάρω; ή θα πάω ξενυχτης στο ιατρείο ΜΟΥ;
Ένα πολύ σημαντικό αγκάθι είναι ότι αναφέρεται στο νόμο ότι σε έκτακτες συνθήκες (το υπουργείο μπορεί να τις βαφτίσει έκτακτες οπότε θέλει) θα χρησιμοποιεί τους ιατρούς Εοπυυ σε οικείες δομές ΠΦυ.
Επίσης ΓΙΑ ΤΟ ΠΌΣΟ ΤΩΝ 250 ΕΥΡΏ ΑΝΑ ΕΦΗΜΕΡΙΑ που όντως έτσι είχε ειπωθεί, μετά από 6 ΜΗΝΕΣ ΚΑΘΥΣΤΈΡΗΣΗ Η ΥΠΕ ΠΛΗΡΏΝΕΙ 188€ γιατί αυτή η εκτων υστέρων διαφορά;
Επίσης ΌΣΟΙ ΈΧΟΥΝ ΣΎΜΒΑΣΗ covid ΚΑΙ ΝΟΣΗΣΟΥΝ από από covid ΟΙ ΥΠΕ ΔΕΝ ΠΛΗΡΏΝΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ!!!
(ούτε βέβαια τυχόν διαφυγόντα κέρδη από το ιατρείο)
Για τα δύο τελευταία ζητήματα έχω ενημερώσει τον ΙΣΘ Θεσσαλονίκης ο οποίος εξέδωσε δελτίο τύπου και το υπουργείο συνεχίζει την ίδια συμπεριφορά.
Ένα τελευταίο σχόλιο
Ας μας πει επίσης το υπουργείο υγείας πως φαντάζεται τον ιδιώτη μη συμβεβλημενο παθολόγο /Γενικό ιατρό.
Με το νέο νόμο δημιουργεί αθεμητο ανταγωνισμό.
να είναι αλλού γραμμένος ο ασθενής και να πηγαίνει σε ιδιώτη γιατί δεν βρίσκει ασθενή θέτει το ερώτημα ποιος είναι ο θεραπων ιατρος; και ο άλλος τι είναι; ο γραμματέας συνταγογραφος;