Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
11 Ιανουαρίου 2025, 08:24:58

Αποστολέας Θέμα: Η Υγεία σε Παγκόσμιο επίπεδο.  (Αναγνώστηκε 330997 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

25 Νοεμβρίου 2013, 13:05:18
Απάντηση #60
Αποσυνδεδεμένος

Ορθοπαιδικός


Μεταφέρω ενα ευμέγεθες άρθρο απο το ΕΘΝΟΣ: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
   Αυξημένη συμμετοχή των ασθενών και μείγμα ιδιωτικής αγοράς και κράτους, είναι η νέα τάση στα συστήματα περίθαλψης. Το «ιδιωτικοποιημένο σύστημα δημόσιου χαρακτήρα» διαδέχεται το «καθαρόαιμο» κοινωνικό μοντέλο, το οποίο ίσχυσε τις περασμένες δεκαετίες στην Ευρώπη.

 Οι προδιαγραφές του υιοθετούνται και από την ελληνική κυβέρνηση, η οποία επιχειρεί μεταρρύθμιση στην πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας και στον ΕΟΠΥΥ. Τι σημαίνουν όλες αυτές οι έννοιες και τι ισχύει στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ; Το «Εθνος» επιχειρεί σήμερα την «ακτινογραφία» τεσσάρων προβεβλημένων συστημάτων (Αγγλία, Γερμανία, Ισπανία, ΗΠΑ), καθώς και των τάσεων που επικρατούν παγκoσμίως.

 Οδηγός στην περιήγηση είναι η πρόσφατη «Μελέτη οργάνωσης χρηματοδότησης που συμβάλλονται με τον ΕΟΠΥΥ», την οποία συνέγραψε ομάδα επιστημόνων, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης και πρώην γενικό γραμματέα του υπουργείου Υγείας Νίκο Πολύζο.
 
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η «μόδα» του εσωτερικού ανταγωνισμού και των αγορών, που ήταν εντελώς ξένη προς το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο, εισήχθη στη Γηραιά Ηπειρο από το φιλελεύθερο αμερικανικό σύστημα. Στον αντίποδα, το σύστημα καθολικής ασφάλισης Υγείας που προωθεί ο Ομπάμα, είναι «δάνειο» της Ευρώπης προς την Αμερική.

 Ο τρόπος παροχής της ιατρικής φροντίδας είναι διαφορετικός σε κάθε χώρα και ιστορική περίοδο. Βρίσκεται, δε, σε σταθερή συνάρτηση με τα κοινωνικά και οικονομικά συστήματα, τα οποία συγκροτούν τις ανθρώπινες κοινωνίες.

 Σταθερή παράμετρος είναι η κάλυψη ολόκληρου του πληθυσμού, η ίση πρόσβαση των πολιτών στις υπηρεσίες, η εξυπηρέτηση και θεραπεία σε όλους, ανεξάρτητα από την επαγγελματική ή εισοδηματική τους κατάσταση.

 Ολες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης χρησιμοποιούν (λίγο ή περισσότερο) τη συμμετοχή του ασθενούς στο κόστος. Το μέτρο των «ιδιωτικών δαπανών» και της συμμετοχής των ασθενών επιβαλλόταν με μεγάλη φειδώ και με αποκλειστικό στόχο τον περιορισμό της υπερκατανάλωσης και της αλόγιστης χρήσης.
 
Σταδιακά, αυτό αλλάζει εξαιτίας των συσσωρευμένων ελλειμμάτων των συστημάτων και των Ταμείων και της αδυναμίας των κρατικών προϋπολογισμών να τα καλύψουν.

Εκ διαμέτρου αντίθετη είναι η τάση στις ΗΠΑ, όπου δεν υπάρχει συνταγματικό δικαίωμα για καθολική πρόσβαση σε υπηρεσίες Υγείας. Ενα μεγάλο πλήθος Αμερικανών παραμένουν ανασφάλιστοι, καθώς δεν ανήκουν στις κατηγορίες που δικαιούνται δημόσια ασφάλιση, δεν είναι ασφαλισμένοι σε κάποιον εργοδότη και δεν θέλουν, δεν δικαιούνται ή δεν μπορούν να ασφαλιστούν ιδιωτικά.

 Περίπου το 84,7% των Αμερικανών έχουν κάποιο είδος ασφάλισης υγείας, είτε από τον εργοδότη τους, τον εργοδότη της συζύγου ή των γονέων, ιδιωτική ή μέσα από κυβερνητικά προγράμματα.

 Ενα από αυτά είναι το «Medicaid», το οποίο χρηματοδοτείται από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τις Πολιτείες. Ο ασφαλισμένος επισκέπτεται τον γιατρό και πληρώνει τον λογαριασμό και η ασφαλιστική εταιρεία τού επιστρέφει ολόκληρο ή μέρος του ποσού.
 
Λειτουργούν, επίσης, οι οργανισμοί διατήρησης της Υγείας (Health Maintenance Organization, HMO). Συνδυάζουν μεγάλες ομάδες ιατρικού προσωπικού και συμβόλαια με εργοδότες για την παροχή υπηρεσιών υγείας σε μεγάλες ομάδες εργαζομένων, σε ένα πλαίσιο προπληρωμένων υπηρεσιών από νοσοκομεία, κλινικές και ιατρεία.

 Αναφερόμενος στις προτάσεις της επιστημονικής ομάδας, ο κ. Πολύζος τονίζει στο «Εθνος» ότι η πρόταση για την Ελλάδα περιλαμβάνει: Μεικτή χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ με 11 δισ. ευρώ τον χρόνο (από πού - πού τα βρήκε  ??? ), με καθιέρωση φόρων για το αλκοόλ και τον καπνό. Λειτουργία του Οργανισμού ως «αγοραστή» υπηρεσιών. Δημιουργία 400 Κέντρων Υγείας με 16.000 εργαζομένους. Συμβάσεις με 6.000 ελεύθερους επαγγελματίες, εκ των οποίων οι 1.000 γενικοί γιατροί.

 Λεξικό    Οι όροι υγειονομικής φροντίδας

 Πάροχος: Αυτός που παρέχει υπηρεσίες περίθαλψης στους ασφαλισμένους. Μπορεί να είναι νομικό πρόσωπο (διαγνωστικό κέντρο ή κλινική) ή φυσικό πρόσωπο (γιατρός ή φαρμακοποιός).

 Αγοραστής υπηρεσιών: Οι φορείς ασφάλισης Υγείας (όπως ο ΕΟΠΥΥ) «αγοράζουν» για λογαριασμό των ασφαλισμένων τους υπηρεσίες από ιδιώτες παρόχους και το ΕΣΥ.

 Πρωτοβάθμια φροντίδα: Ο τομέας στον οποίο παρέχεται πρόληψη και αγωγή υγείας. Είναι το πρώτο στάδιο της περίθαλψης (εκτός νοσοκομείου), όπου παρέχονται διάγνωση και φαρμακευτική φροντίδα.
 
Δευτεροβάθμια φροντίδα: Υπηρεσίες και πράξεις, οι οποίες διενεργούνται στα εσωτερικά τμήματα νοσοκομείων, κέντρων αποθεραπείας και θεραπευτηρίων χρονίων παθήσεων.

 Τριτοβάθμια φροντίδα: Υπηρεσίες που παρέχονται από μεγάλα νοσοκομεία (άνω των 400 κλινών) ή ειδικά νοσοκομεία, όπως καρδιοχειρουργικά ή ογκολογικά.

 ΤΟ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΕΣΥ
 Το βρετανικό ΕΣΥ (NHS) αποτέλεσε πρότυπο για τα περισσότερα ευρωπαϊκά συστήματα. Η πρωτοβάθμια φροντίδα αποτελεί τον πυλώνα του. Είναι το πρώτο σημείο επαφής του ασθενούς με το σύστημα Υγείας, διατηρώντας παράλληλα τον ρόλο ελέγχου της πρόσβασης (gatekeeping) στα νοσοκομεία. Κυρίαρχο ρόλο στο σύστημα έχει ο γενικός ιατρός. Η πρωτοβάθμια φροντίδα χρηματοδοτείται από το ΕΣΥ και ένα μικρό της μέρος από την ιδιωτική ασφάλιση και τις ιδιωτικές πληρωμές των ασθενών (out of pocket payments). Οι γενικοί ιατροί, ατομικά ή ομαδικά, προσφέρουν προληπτικές, διαγνωστικές και θεραπευτικές υπηρεσίες. Οι περισσότεροι είναι ανεξάρτητοι επαγγελματίες που συμβάλλονται με τους φορείς παροχής υπηρεσιών. Οι εν λόγω φορείς διατηρούν τις λίστες με γιατρούς της περιοχής που έχουν το δικαίωμα να παρέχουν υπηρεσίες υγείας στο πλαίσιο του ΕΣΥ. Το βρετανικό ΕΣΥ καλύπτει το σύνολο του πληθυσμού της χώρας, προσφέροντας ίση πρόσβαση σε όλους τους πολίτες, ανεξάρτητα από την επαγγελματική τους κατάσταση και το ύψος του εισοδήματός τους. Πέραν της δωρεάν κάλυψης, υπολογίζεται ότι 7,6 εκατομμύρια άτομα (12,3% του πληθυσμού) έχουν ιδιωτική ασφάλιση Υγείας, συμπληρωματικού κυρίως χαρακτήρα.Στο παρελθόν, οι γενικοί ιατροί εργάζονταν ως ανεξάρτητοι ελεύθεροι επαγγελματίες και κατά την κρίση τους παρέπεμπαν σε άλλες ειδικότητες που εργάζονταν στα νοσοκομεία. Από το 2004 οι συμβάσεις δεν συνάπτονται μεταξύ ανεξάρτητων ελεύθερων επαγγελματιών γιατρών και της κυβέρνησης, αλλά μεταξύ «συνεταιρισμών γενικών ιατρών» (General Practitioner Practices) και τοπικών φορέων για τη Διαχείριση Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Primary Care Trusts). Προηγούνται διαπραγματεύσεις μεταξύ του Βρετανικού Ιατρικού Συλλόγου (ΒΜΑ) και της Συνομοσπονδίας Φορέων Παροχής Υγείας (εκ μέρους του υπουργείου Υγείας).

 ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ   «Κλειδί» η προσωπική κάρτα Υγείας
 
Η πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες περίθαλψης της Ισπανίας επιτυγχάνεται μέσω της προσωπικής κάρτας υγείας η οποία εκδίδεται από τις αρμόδιες αρχές. Λειτουργούν ομάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας, οι οποίες έχουν τον ρόλο ελεγκτή πρόσβασης (gatekeeper) στο σύστημα. Σε πρωτοβάθμιο επίπεδο παρέχονται βασικές υπηρεσίες από τα Κέντρα Φροντίδας Υγείας, τα οποία στελεχώνονται από διεπιστημονικές ομάδες επαγγελματιών (γενικοί γιατροί, παιδίατροι, νοσηλευτές, διοικητικοί). Είναι κατανεμημένες με τρόπο που οι ασφαλισμένοι να έχουν πρόσβαση μέσα σε 15 λεπτά. Η πρωτοβάθμια φροντίδα καλύπτει επείγοντα περιστατικά ολόκληρο το 24ωρο.

 Το ισπανικό σύστημα Υγείας χρηματοδοτείται κυρίως από δημόσιες πηγές. Το σύνολο σχεδόν της δαπάνης καλύπτεται από τον τακτικό προϋπολογισμό των αυτόνομων περιοχών, μέσω της φορολόγησης. Μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό καλύπτεται από τους ασθενείς και από τα Ταμεία ασφάλισης των δημοσίων υπαλλήλων. Από το 2002, η χρηματοδότηση γίνεται σε περιφερειακή βάση, μέσα από δύο κύριους τύπους εισροών: Φόρους (περιφερειακούς και εθνικούς) και εφάπαξ χρηματοδοτήσεις από την κεντρική κυβέρνηση. Η συμμετοχή των εξυπηρετούμενων του συστήματος έχει συμπληρωματικό ρόλο. Ολοι οι Ισπανοί συνεισφέρουν ανάλογα με το επίπεδο του εισοδήματός τους και λαμβάνουν υπηρεσίες υγείας ανάλογα με τις προσωπικές τους ανάγκες. Η αποζημίωση των παρόχων γίνεται στο πλαίσιο συμβάσεων και στόχων, οι οποίοι πρέπει να επιτευχθούν. Η διοίκηση της μονάδας παροχής της πρωτοβάθμιας φροντίδας υπογράφει ένα ετήσιο προγραμματικό συμβόλαιο με το περιφερειακό σύστημα Υγείας.

 Οι προδιαγραφές του προγράμματος διαμορφώνονται μέσα από διαπραγμάτευση, που λαμβάνει υπόψη της στόχους και πρότυπα φροντίδας υγείας.

ΤΡΙΠΛΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ   Ασφάλιση με εισοδηματικά κριτήρια

 Από την 1η Ιανουαρίου 2009 η ασφάλιση υγείας είναι υποχρεωτική για κάθε άτομο που ζει νόμιμα στη Γερμανία. Μπορεί να γίνει στους κλάδους υγείας των Ταμείων, στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες ή σε συνδυασμό των δύο. Η δημόσια ασφάλιση υγείας είναι υποχρεωτική για άτομα των οποίων το ακαθάριστο ετήσιο εισόδημα είναι κάτω από τα 50.850 ευρώ (75% του πληθυσμού). Οι εργαζόμενοι με μεγαλύτερο εισόδημα μπορούν να επιλέξουν μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού φορέα ασφάλισης. Το δημόσιο σύστημα καλύπτει περίπου το 90% του πληθυσμού.
 
Το 2004 επιβλήθηκε συμμετοχή στο κόστος για ενήλικες άνω των 18 ετών για επισκέψεις σε οικογενειακό γιατρό και οδοντίατρο. Η συμμετοχή ανέρχεται σε 10 ευρώ ανά επίσκεψη και για επίσκεψη που έγινε χωρίς παραπεμπτικό του οικογενειακού γιατρού. Με κάποιες εξαιρέσεις υπάρχει συμμετοχή 5 έως 10 ευρώ για κάθε κουτί φάρμακα που συνταγογραφείται εκτός νοσοκομείου και 10 ευρώ για κάθε ημέρα νοσηλείας και μέχρι συνολικά 28 ημέρες νοσηλείας ετησίως. Στα οδοντιατρικά καλύπτεται περίπου το 50% του κόστους της προσθετικής, ενώ το υπόλοιπο αναλαμβάνει ο ίδιος ο ασθενής.

 Κάθε χρόνο οι κλάδοι υγείας διαπραγματεύονται με τις τοπικές ενώσεις των γιατρών το συνολικό ποσό του προϋπολογισμού (αμοιβής). Η αποζημίωση των γιατρών γίνεται σε δύο χρόνους: Αρχικά τα Ταμεία πληρώνουν συνολικά τις ενώσεις των γιατρών της εξωνοσοκομειακής περίθαλψης και αυτά στη συνέχεια αποζημιώνουν τους συμβεβλημένους γιατρούς.

 ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ

27 Νοεμβρίου 2013, 08:20:59
Απάντηση #61
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
OECD: Health at a Glance 2013.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος


Απόσπασμα:

Sweden's pharmaceutical expenditure is below the OECD average for 31 countries, both per capita and as a share of GDP in 2011. It is clear from the OECD report, Health at a Glance 2013 published yesterday.

OECD average is 483 USD per capita, while the figure for Sweden is 443 USD.
The United States is not more than 985 USD per capita. Eventually, Chile by 178 USD. Finland shades Sweden with 436 USD per capita. Norway spends 357 USD and 266 USD Denmark.

Pharmaceutical expenditure as a proportion of Sweden's GDP is 1.1 percent. The OECD average is 1.5 percent. Norway and Denmark have low 0.6 and 0.7 per cent of GDP. Finland is one of Sweden with 1.2 percent of GDP. Greece and Hungary is at the top, there stood pharmaceutical expenditure to 2.6 percent of GDP in 2011.
« Τελευταία τροποποίηση: 27 Νοεμβρίου 2013, 17:52:55 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

27 Νοεμβρίου 2013, 08:37:00
Απάντηση #62
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Μια εικόνα, χίλιες λέξεις. Δείτε το επισυναπτόμενο:
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

27 Νοεμβρίου 2013, 08:42:25
Απάντηση #63
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Δημήτρη δύο παρατηρήσεις:
1) Τα δεδομένα σίγουρα έχουν αλλάξει για το 2012 και ειδικά για το 2013.
2) Αν λάβουμε υπόψη όχι το ΑΕΠ αλλά τις απόλυτες τιμές η κατάταξη θα είναι διαφορετική. Αυτό το λέω διότι το μέρος της δαπάνης που αφορά ακριβά, πρωτότυπα φάρμακα είναι περίπου ανελαστικό.
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

27 Νοεμβρίου 2013, 09:06:42
Απάντηση #64
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δημήτρη δύο παρατηρήσεις:
1) Τα δεδομένα σίγουρα έχουν αλλάξει για το 2012 και ειδικά για το 2013.
2) Αν λάβουμε υπόψη όχι το ΑΕΠ αλλά τις απόλυτες τιμές η κατάταξη θα είναι διαφορετική. Αυτό το λέω διότι το μέρος της δαπάνης που αφορά ακριβά, πρωτότυπα φάρμακα είναι περίπου ανελαστικό.
Βασίλη δεν συμφωνώ, σίγουρα στο 2ο αλλά και στο 1ο.
α) Η αριστερή γραφική παράσταση δείχνει απόλυτες τιμές κατά κεφαλή και δεν εξαρτάται από το ΑΕΠ. Η δεξιά το δείχνει ως παράσταση του ΑΕΠ. Ακόμη κι αν έχει μειωθεί η φαρμακευτική δαπάνη, για να πιάσουμε την Σουηδία πρέπει να κατέβουμε στο μισό. Μέχρι και σήμερα, δεν έχει γίνει. Είμαστε κάπου στο 40% και εάν κάποιος κάνει σύγκριση όχι σε σχέση με το ΑΕΠ αλλά σε σχέση με τους μισθούς στις παραπάνω χώρες τα πράγματα θα είναι ακόμη πιο τραγικά και το αποφεύγουν.
β) Ένα πολύ σοβαρό θέμα κατά την ταπεινή μου γνώμη είναι ότι σήμερα συμβαίνει το εξής οξύμωρο: Το κόμμα που οι διορισμένοι εκπρόσωποι του σε διάφορα πόστα έφτασαν 7-8 χρόνια πριν την φαρμακευτική δαπάνη στα ύψη (με την βουβαμάρα της τότε αριστεράς), σήμερα, από το ίδιο κόμμα είναι οι "ήρωες" που υπό την αφόρητη πίεση της Τρόικας προσπαθούν να διορθώσουν τις δικές τους ρεμούλες με το λιγότερο κόστος για τους δικούς τους και η ανίκανη και αμόρφωτη Αριστερά προσπαθεί να υποστηρίξει τα συμφέροντα της τότε ρεμούλας εις βάρος του μέσου Έλληνα. Και κοντράρουμε εμείς σήμερα (δικαίως) τον Συριζα που είναι κατά της τροπολογίας και κανένας μας δεν σκέφτεται (αδίκως) ότι τόσα χρόνια ένα τέτοιο πάρτι είναι για τον εισαγγελέα.
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

27 Νοεμβρίου 2013, 09:59:58
Απάντηση #65
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Έχεις δίκιο, διότι ξέχασα να πω ότι αναφέρομαι στο λόγο δημόσιας/ιδιωτικής κάλυψης, που είναι ο κύριος δείκτης που αντικατοπτρίζει τις αλλαγές στο σύστημα υγείας.
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

4 Ιανουαρίου 2014, 07:33:42
Απάντηση #66
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
03/01/2014.
γράφει ο Οφθαλμίατρος Α. Κοσκοσάς


Περιγραφή βασικών κανόνων λειτουργίας ΠΦΥ της Βουλγαρίας.




1. Βάση είναι οι γενικοί γιατροί (ΓΙ) ή παθολόγοι ή παιδίατροι, που μετά από σεμινάρια, ασκούν γενική ιατρική.

2. Οι ασφαλισμένοι επιλέγουν ποιος θα είναι ο ΓΙ τους. Στον πληθυσμό ευθύνης, δεν υπάρχει πλαφόν.

3. Αν σε δηλώσουν- πάντα μιλάω για ΓΙ- περισσότερα από 800 άτομα, είσαι υποχρεωμένος να προσλάβεις νοσοκόμα-ο, που θα πληρώνεις. Μπορείς να ασκείς την ιατρική ακόμη και μέσα σε Νοσοκομείο ή ΚΥ, πληρώνοντας ενοίκιο.

4. Ανεξαρτήτως του αριθμού των ασθενών που θα εξετάσεις σ΄ένα μήνα, η αμοιβή είναι στάνταρ –στις αρχές του επόμενου μήνα.: 0.60 ευρώ περίπου για κάθε άτομο που σ΄έχει δηλώσει (π.χ. σε δήλωσαν 1000 άτομα, και δεν προσήλθε κανείς για έλεγχο. Η αμοιβή θα είναι 600 ευρώ).

5. Κάθε ασθενής που προσέρχεται για έλεγχο, καταβάλλει 1.5 ευρώ περίπου.

6. Επιπλέον με τα παραπάνω, για κάθε άτομο – από τον πληθυσμό ευθύνης σου- που εξετάζεται προληπτικά (υπάρχουν συγκεκριμένα πρωτόκολλα, ανάλογα με την ηλικία), λαμβάνεις 4 ευρώ (εδώ υπάρχουν αρκετά περιθώρια να αυξήσει την αμοιβή του ο γιατρός).

7. Ωράριο: 24 ώρες ! (μπορεί ένας ασθενής να σε φωνάξει στο σπίτι του για κάτι που κρίνει επείγον, και είσαι υποχρεωμένος να πας. Αμοιβή: το 1.5 ευρώ της συμμετοχής και 0.20 ευρώ –καλά διαβάζετε- από το κράτος). Αυτό είναι και το μεγάλο πρόβλημα, το ωράριο κυρίως, που προσπαθούν να αλλάξουν οι γιατροί.

8. Πάμε στους ειδικούς: Δεν έχουν πληθυσμό ευθύνης. Για να πας πρέπει να έχεις παραπεμπτικό από ΓΙ.(Οι ΓΙ διαθέτουν στους ασθενείς τους κάθε 3μηνο, συγκεκριμένο αριθμό παραπεμπτικών προς ειδικούς , ανάλογα με τον πληθυσμό ευθύνης τους. Συγκεκριμένο παράδειγμα: Για ΓΙ που τον έχουν δηλώσει 1200 άτομα, διαθέτει 250 παραπεμπτικά. Σημειώστε ότι ο ΓΙ, δεν έχει δικαίωμα να παραπέμψει για αξονική ή μαγνητική).

9. Ο ασθενής καταβάλλει στον ειδικό πάλι 1.5 ευρώ. Ο γιατρός λαμβάνει επιπλέον από το κράτος, περίπου 7.5 ευρώ για κάθε επίσκεψη.

10. Ωράριο ειδικού: Δηλώνεις αυτό που εσύ επιθυμείς. Θες 2 ώρες την εβδομάδα, θες 10, ότι θες. Αλλά, πέραν των ασθενών που θα δεις στο ωράριο αυτό, δεν σε αποζημιώνει το κράτος. Επιπλέον, το ελάχιστο διάστημα στο οποίο καταγράφεται ένας ασθενής, είναι 16 λεπτά. Να το πω αλλιώς: δεν μπορεί να έχεις δηλώσει ωράριο 1 ημέρα την εβδομάδα, για 2 ώρες και να εμφανιστεί ότι εξέτασες 20 για παράδειγμα ασθενείς

11. Όλοι μπορούν να είναι στο σύστημα. Και είναι μέσα, επιλέγοντας διαφορετικό ωράριο ο καθένας, γιατί δεν μπορούν αλλιώς να συνταγογραφούν.

12. Ο ειδικός, επειδή ακριβώς έχει μεγαλύτερη άνεση στο ωράριο, μπορεί ταυτόχρονα να συνάψει συμβόλαια με ιδιωτικές κλινικές ή ακόμη και το νοσοκομείο (όπου βάση ωραρίου και ειδικών –ανάλογα με το μέρος- συνθηκών, μπορεί και κει να εξετάζει ασθενείς μέσω ασφάλειας).

 

Ελπίζω όμως να μπόρεσα να σας μεταφέρω τη γενική εικόνα.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 4 Ιανουαρίου 2014, 11:19:35 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

4 Ιανουαρίου 2014, 17:37:09
Απάντηση #67
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
The Guardian. 30/06/2012.

Healthcare spending around the world, country by country.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 4 Ιανουαρίου 2014, 17:59:20 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

22 Ιανουαρίου 2014, 07:25:35
Απάντηση #68
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Καθημερινή, 21/01/2014.

Γερμανία: Τουλάχιστον 19.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από ιατρικά σφάλματα.
(άραγε στην Ελλάδα πόσοι να είναι;)

[spoiler]
Τουλάχιστον 19.000 ασθενείς πεθαίνουν κάθε χρόνο στην Γερμανία από ιατρικά λάθη, σύμφωνα με έκθεση που έδωσε στην δημοσιότητα ο ασφαλιστικός φορέας ΑΟΚ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΟΚ, από τα 18,6 εκατομμύρια ασθενείς που υποβάλλονται σε θεραπεία σε νοσοκομεία και κλινικές κάθε χρόνο, 190.000 αναφέρουν σφάλματα κατά την διάρκεια της θεραπείας. Από αυτά, περίπου 19.000 έχουν μοιραίες συνέπειες, ενώ ο αριθμός των περιστατικών στα οποία διαπιστώνονται γενικώς λάθη τα οποία θα έπρεπε να αποφευχθούν ανέρχεται σε 360.000-720.000.
Τα ιατρικά λάθη αφορούν από ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις και συνταγογράφηση λάθος φαρμάκου έως και ξεχασμένα αντικείμενα στο σώμα του ασθενούς έπειτα από χειρουργική επέμβαση, αναφέρεται στην έκθεση. «Περισσότεροι άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από ιατρικά λάθη, παρά από τροχαία δυστυχήματα», τονίζει ο ΑΟΚ. Πράγματι, ο αριθμός των θυμάτων σε τροχαία στην Γερμανία σπανίως ξεπερνά τους 3.000 νεκρούς ετησίως κατά μέσον όρο, έστω κι αν το 2012 ο απολογισμός με βάση τα επίσημα στοιχεία ανήλθε στους 3.600 νεκρούς.
Ο γερμανικός Ιατρικός Σύλλογος, σχολιάζοντας τα στοιχεία, υποστήριξε ότι τα λάθη σπανίως αφορούν τους ίδιους τους γιατρούς, αλλά οργανωτικά προβλήματα ή περίπλοκες ιατρικές διαδικασίες. Από την πλευρά της, η Κοινωνία Γερμανικών Νοσοκομείων (DKG) τόνισε ότι τα κριτήρια ασφαλείας στα νοσοκομεία της Γερμανίας είναι πιο υψηλά από ποτέ.
«Το βλέπει κανείς στην διεθνή σύγκριση. Η ετοιμότητα για διαρκή βελτίωση στους τομείς ασφάλειας και ποιότητας είναι πιο μεγάλη από ποτέ», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της DKG Γκέοργκ Μπάουμ, ενώ ο υπουργός Υγείας Χέρμαν Γκρέχε εξέφρασε την ελπίδα η επιτυχής θεραπεία να αποτελέσει «Λυδία λίθο» για τους ασθενείς στην Γερμανία, εν μέρει και μέσω ενός Ινστιτούτου, το οποίο θα συλλέγει στοιχεία και πληροφορίες από τους ασθενείς για κάθε θεραπεία τους στην οποία υπεβλήθησαν. Σκοπός της ίδρυσης αυτού του Ινστιτούτου είναι και η δημιουργία κατηγοριών νοσοκομείων, με τα νοσοκομεία που θα σημειώνουν τις χειρότερες επιδόσεις να λαμβάνουν περιορισμένη χρηματοδότηση.
Είναι πάντως χαρακτηριστικό ότι μόνο κατά το 2012, καταγράφηκαν 8.600 περιπτώσεις διαμαρτυρίας ασθενών σε βάρος νοσοκομείων. Η μία στις τρεις προσφυγές δικαιώθηκε. Σε κάθε περίπτωση, ο ΑΟΚ συμβουλεύει τους πολίτες να επιλέγουν νοσοκομεία με εξειδίκευση στην πάθησή τους, καθώς έχει διαπιστώσει ότι αυξάνονται οι πιθανότητες επιτυχούς έκβασης της θεραπείας τους.[/spoiler]
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 22 Ιανουαρίου 2014, 07:30:26 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

22 Ιανουαρίου 2014, 08:02:18
Απάντηση #69
Αποσυνδεδεμένος

Πετράκης Νϊκος


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Καθημερινή, 21/01/2014.

Γερμανία: Τουλάχιστον 19.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από ιατρικά σφάλματα.
(άραγε στην Ελλάδα πόσοι να είναι;)

[spoiler]
Τουλάχιστον 19.000 ασθενείς πεθαίνουν κάθε χρόνο στην Γερμανία από ιατρικά λάθη, σύμφωνα με έκθεση που έδωσε στην δημοσιότητα ο ασφαλιστικός φορέας ΑΟΚ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΟΚ, από τα 18,6 εκατομμύρια ασθενείς που υποβάλλονται σε θεραπεία σε νοσοκομεία και κλινικές κάθε χρόνο, 190.000 αναφέρουν σφάλματα κατά την διάρκεια της θεραπείας. Από αυτά, περίπου 19.000 έχουν μοιραίες συνέπειες, ενώ ο αριθμός των περιστατικών στα οποία διαπιστώνονται γενικώς λάθη τα οποία θα έπρεπε να αποφευχθούν ανέρχεται σε 360.000-720.000.
Τα ιατρικά λάθη αφορούν από ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις και συνταγογράφηση λάθος φαρμάκου έως και ξεχασμένα αντικείμενα στο σώμα του ασθενούς έπειτα από χειρουργική επέμβαση, αναφέρεται στην έκθεση. «Περισσότεροι άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από ιατρικά λάθη, παρά από τροχαία δυστυχήματα», τονίζει ο ΑΟΚ. Πράγματι, ο αριθμός των θυμάτων σε τροχαία στην Γερμανία σπανίως ξεπερνά τους 3.000 νεκρούς ετησίως κατά μέσον όρο, έστω κι αν το 2012 ο απολογισμός με βάση τα επίσημα στοιχεία ανήλθε στους 3.600 νεκρούς.
Ο γερμανικός Ιατρικός Σύλλογος, σχολιάζοντας τα στοιχεία, υποστήριξε ότι τα λάθη σπανίως αφορούν τους ίδιους τους γιατρούς, αλλά οργανωτικά προβλήματα ή περίπλοκες ιατρικές διαδικασίες. Από την πλευρά της, η Κοινωνία Γερμανικών Νοσοκομείων (DKG) τόνισε ότι τα κριτήρια ασφαλείας στα νοσοκομεία της Γερμανίας είναι πιο υψηλά από ποτέ.
«Το βλέπει κανείς στην διεθνή σύγκριση. Η ετοιμότητα για διαρκή βελτίωση στους τομείς ασφάλειας και ποιότητας είναι πιο μεγάλη από ποτέ», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της DKG Γκέοργκ Μπάουμ, ενώ ο υπουργός Υγείας Χέρμαν Γκρέχε εξέφρασε την ελπίδα η επιτυχής θεραπεία να αποτελέσει «Λυδία λίθο» για τους ασθενείς στην Γερμανία, εν μέρει και μέσω ενός Ινστιτούτου, το οποίο θα συλλέγει στοιχεία και πληροφορίες από τους ασθενείς για κάθε θεραπεία τους στην οποία υπεβλήθησαν. Σκοπός της ίδρυσης αυτού του Ινστιτούτου είναι και η δημιουργία κατηγοριών νοσοκομείων, με τα νοσοκομεία που θα σημειώνουν τις χειρότερες επιδόσεις να λαμβάνουν περιορισμένη χρηματοδότηση.
Είναι πάντως χαρακτηριστικό ότι μόνο κατά το 2012, καταγράφηκαν 8.600 περιπτώσεις διαμαρτυρίας ασθενών σε βάρος νοσοκομείων. Η μία στις τρεις προσφυγές δικαιώθηκε. Σε κάθε περίπτωση, ο ΑΟΚ συμβουλεύει τους πολίτες να επιλέγουν νοσοκομεία με εξειδίκευση στην πάθησή τους, καθώς έχει διαπιστώσει ότι αυξάνονται οι πιθανότητες επιτυχούς έκβασης της θεραπείας τους.[/spoiler]
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Τουλάχιστον μέχρι πρόσφατα στο Καστελόριζο απ' όσον γνωρίζω, δεν υπήρχε θνησιμότητα λόγω ιατρικού σφάλματος. Έλλειψη γιατρού για να κάνει το σφάλμα! :)

3 Φεβρουαρίου 2014, 00:20:44
Απάντηση #70
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Τι κοστίζει να επισκεφτείς Ιατρό και να πάρεις φάρμακα στην Μεγάλη Βρετανία;

Μίλησα χθες (02/02/2014) με φίλο μέσης ηλικίας, ο οποίος μετανάστευσε προ διετίας στην Αγγλία λόγω δουλειάς.

Ήταν καπνιστής και είχε ιστορικό Αρτηριακής Υπέρτασης ήδη πριν φύγει, και πριν περίπου ένα χρόνο και ενώ βρισκόταν στην Αγγλία έπαθε ένα Οξύ Έμφραγμα του Μυοκαρδίου και την επόμενη μέρα του κάνανε και μπαλονάκι και του βάλανε και stent.

Από τότε τα φάρμακα του τα συνταγογραφεί κάθε τρίμηνο ο Γενικός του Ιατρός. Σε κάποιες από αυτές τις επισκέψεις στον Γενικό Ιατρό γίνεται μόνο συνταγογράφηση ενώ σε κάποιες άλλες γίνονται και διάφορες εξετάσεις.

Μου είπε ότι όταν πηγαίνει στον Γενικό Ιατρό δεν πληρώνει τίποτε, αλλά δεν πλήρωσε τίποτε ούτε και όταν νοσηλεύτηκε στο Νοσοκομείο και έκανε και το μπαλονάκι με το stent.

Αντίθετα για κάθε φάρμακο που του συνταγογραφεί ο Ιατρός κάθε τρίμηνο (ή αν πρόκειται για μη χρόνια ασθένεια κάθε μήνα) πληρώνει 7 Αγγλικές λίρες (=8,5 Ευρώ). Μάλιστα αν η Λιανική Τιμή του φαρμάκου είναι κάτω από 7 Λίρες ο Φαρμακοποιός του προτείνει να πληρώσει την Λιανική Τιμή και όχι τις 7 λίρες (βέβαια στην περίπτωση που το φάρμακο είναι συνταγογραφούμενο, ο ασθενής πρέπει να δείξει έτσι και αλλιώς την συνταγή του Ιατρού). Αν μέσα στον ίδιο έτος χρειαστεί να πληρώσει πάνω από 110 Αγγλικές Λίρες (= 134 Ευρώ) για φάρμακα τότε παίρνει κάρτα ελευθέρας.

Εντύπωση του έκανε ο κεντρικός ρόλος που έχουν οι Νοσηλεύτριες στα Νοσοκομεία (λίγες φορές χρειάστηκε να συναντήσει Ιατρό μέσα στο Νοσοκομείο), και η πολύ καλή ξενοδοχειακή κάλυψη. Επίσης του έκανε εντύπωση ότι μετά την εξαγωγή του από το νοσοκομείο, τον βάλανε σε ένα πρόγραμμα αποκατάστασης όπου για αρκετό καιρό συναντιόταν μια φορά την εβδομάδα για λίγες ώρες σε χώρο του Νοσοκομείου, με άλλους που είχαν περάσει πρόσφατα οξύ Έμφραγμα του Μυοκαρδίου παρακολουθούσαν μια ομιλία από εκπροσώπους διαφόρων επαγγελμάτων Υγείας που φωτίζαν, ο καθένας από την σκοπιά του, το Οξύ Έμφραγμα του Μυοκαρδίου και οι ειδικοί αυτοί προσπαθούσαν να βοηθήσουν τους ασθενείς να καταλάβουν τους λόγους για τους οποίους έπαθαν το έμφραγμα και πώς μπορούν να βοηθήσουν τον εαυτό τους για να αποφύγουν να πάθουν ένα καινούριο.

Μου είπε επίσης, αυτό που ήδη ξέρουμε οι περισσότεροι, ότι δηλαδή το Σύστημα Υγείας εκεί, χρηματοδοτείται από την γενική φορολογία και όχι από ασφαλιστικές εισφορές.
« Τελευταία τροποποίηση: 3 Φεβρουαρίου 2014, 08:55:52 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

21 Φεβρουαρίου 2014, 23:06:31
Απάντηση #71
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Το θέμα των ανασφάλιστων σε διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες.

Καθημερινή, 21/02/2014.

Γιατροί του Κόσμου: Στην Ελλάδα δεν υφίσταται πια σύστημα υγείας.

Στην Ελλάδα σημειώνεται ραγδαία αύξηση των Ελλήνων που είναι ανασφάλιστοι, με το ποσοστό τους να αγγίζει, στα τέλη του 2013, το 28% του συνολικού πληθυσμού. Στην Ισπανία, υπολογίζεται ότι το 16% του πληθυσμού δεν έχει πρόσβαση σε φάρμακα. Στη Γαλλία, περίπου 200.000 άτομα δεν έχουν δικαίωμα στην ιατρική περίθαλψη, ενώ ακόμα και στην ευημερούσα Γερμανία, η υγεία των ανασφάλιστων εγκύων και παιδιών βρίσκεται σε κίνδυνο από την περιορισμένη πρόσβασή τους στο σύστημα υγείας.
Τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η υγεία των πολιτών στην Ευρώπη της οικονομικής κρίσης ανέδειξαν σε συνέντευξη Τύπου, σήμερα στην Αθήνα, οι πρόεδροι των «Γιατρών του Κόσμου» από τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες: την Ελλάδα, την Ισπανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία. Η συνέντευξη Τύπου οργανώθηκε στο πλαίσιο διεθνούς συνάντησης, που πραγματοποιούν σήμερα και αύριο στην Αθήνα οι πρόεδροι, οι διευθυντές και τα στελέχη των «Γιατρών του Κόσμου» από τις 14 χώρες, όπου δραστηριοποιούνται (Γερμανία, Βέλγιο, Ισπανία, Γαλλία, Ελλάδα, ΗΠΑ, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Σουηδία, Ελβετία, Καναδά, Ιαπωνία και Αργεντινή), στο πλαίσιο της ελληνικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι εκπρόσωποι των «Γιατρών του Κόσμου» ζήτησαν να υπάρξουν ανοιχτά συστήματα υγείας για όλους, επισημαίνοντας ότι «η υγεία δεν είναι εμπόρευμα», ενώ εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στους πολίτες της Ελλάδας, όπου το σύστημα υγείας αντιμετωπίζει τα σοβαρότερα προβλήματα, λόγω της οικονομικής κρίσης.
Όπως επισήμανε η πρόεδρος των «Γιατρών του Κόσμου» Ελλάδας, Λιάνα Μαΐλλη, «η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ ακραία κατάσταση, λόγω των περικοπών στην υγεία. Στη χώρα μας δεν υφίσταται πια σύστημα υγείας». Η ίδια τόνισε ότι περίπου τρία εκατομμύρια Έλληνες πολίτες είναι ανασφάλιστοι, ενώ ανέφερε ενδεικτικά ότι μία ανασφάλιστη έγκυος χρειάζεται 650 ευρώ για προγεννητικό έλεγχο, 650 ευρώ για φυσιολογικό τοκετό και 1.200 ευρώ για καισαρική, ενώ αντίστοιχα, ο βασικός εμβολιασμός ενός παιδιού κοστίζει 1.400 ευρώ.
Στην Ισπανία υπολογίζεται ότι 873.000 άτομα έχουν αποκλειστεί από το δημόσιο σύστημα υγείας, ενώ το 16% του πληθυσμού δεν έχει πρόσβαση σε φάρμακα. Η οικονομική κρίση έχει δημιουργήσει προβλήματα στον τομέα της υγείας, με την κυβέρνηση να μειώνει, με βασιλικό διάταγμα, τα έξοδα για την υγεία στα 7 δισ. ευρώ. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την περιθωριοποίηση όσων δεν ήταν ασφαλισμένοι, ενώ τα φάρμακα για σοβαρές ασθένειες δίνονται μόνο σε όσους έχουν ασφάλιση. «Η υγεία δεν είναι πολυτέλεια, είναι δικαίωμα» υπογράμμισε ο πρόεδρος των «Γιατρών του Κόσμου» Ισπανίας, Άλβαρο Γκονθάλεθ.
Στη Γαλλία υπάρχει ενιαία κάλυψη στην ιατρική φροντίδα για όλους, ωστόσο εξαιτίας του περίπλοκου συστήματος υγείας υπολογίζεται ότι 200.000 άτομα δεν έχουν δικαίωμα στην ιατρική περίθαλψη. Από τα άτομα που επισκέπτονται τα ιατρεία των «Γιατρών του Κόσμου», υπολογίζεται ότι το 60% των ασθενών δεν κάνουν τους απαραίτητους εμβολιασμούς. «Προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε δικαίωμα στην πρόσβαση στην υγεία για όλους και να μην υπάρχουν κοινωνικές διακρίσεις στον τομέα της κοινωνικής περίθαλψης» τόνισε ο πρόεδρος των «Γιατρών του Κόσμου» Γαλλίας, Τιερί Μπριγκό.
Στη Γερμανία υπάρχει ευρεία πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας, ωστόσο η υγεία των μεταναστών, των εγκύων γυναικών και των παιδιών που δεν έχουν ασφάλιση, τίθεται σε κίνδυνο από την περιορισμένη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας. «Είναι ανάγκη να ασκηθεί πίεση στον Γερμανό νομοθέτη για να αλλάξουν οι περιοριστικοί νόμοι» επισήμανε ο πρόεδρος των «Γιατρών του Κόσμου» Γερμανίας, Γιόχεν Τσένκερ. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι «Γιατροί του Κόσμου» στη Γερμανία συνεργάζονται για την ενημέρωση του κοινού σχετικά με την ευαίσθητη κατάσταση στην Ελλάδα, ενώ με τα χρήματα που συγκέντρωσαν, δώρισαν ένα μηχάνημα υπερήχων στο ελληνικό τμήμα.
Το μεσημέρι, εκπρόσωποι των «Γιατρών του Κόσμου» από όλες τις χώρες πραγματοποίησαν δρώμενο στην πλατεία Μοναστηρακίου, με στόχο να καταδείξουν ότι τα πιο ευάλωτα κομμάτια του πληθυσμού δεν έχουν καμία πρόσβαση στη δημόσια υγεία. Στο flash mob, εθελοντές, ντυμένοι γιατροί και έγκυες προσπαθούσαν να πλησιάσουν ο ένας τον άλλο, ωστόσο ανάμεσά τους παρεμβάλλονταν διαχωριστικά με χαρτονομίσματα.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 21 Φεβρουαρίου 2014, 23:08:44 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

2 Μαρτίου 2014, 14:58:40
Απάντηση #72
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Καθημερινή, 01/03/2014.

Μια προσπάθεια περιγραφής του συνταξιοδοτικού συστήματος στη Γερμανία καθώς και της πρόνοιας για τους άνεργους:

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

20 Μαρτίου 2014, 14:39:31
Απάντηση #73
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
17 Μαρτίου 2014.

Πόσο αποτελεσματικός είναι στην πράξη ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού;

by stefivos
[spoiler]

Μένω στην Αγγλία τα τελευταία τρία (το Φλεβάρη) χρόνια. Τόσα είναι και τα χρόνια που δουλεύω στο NHS, το Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας, και πιο συγκεκριμένα στον τομέα της ψυχικής υγείας. Ο θεσμός των GP (General Practitioners), Γενικοί Γιατροί και όχι Παθολόγοι όπως θεωρούν πολλοί στην Ελλάδα, είναι ο πυρήνας της πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Ας δούμε πώς ακριβώς λειτουργεί ο θεσμός:

Η συντριπτική πλειοψηφία των GP εργάζονται σε surgeries, τα οποία είναι στην ουσία μικρές εταιρείες με πολλούς γιατρούς και μία γραμματεία. Αναλόγως σε ποια περιοχή μένεις, βρίσκεις τα διαθέσιμα surgeries από το site του NHS (με βαθμολογία και κριτικές), επιλέγεις ποιο σου κάνει, κι εφόσον δέχονται νέους ασθενείς, πηγαίνεις και εγγράφεσαι. Με την εγγραφή, δηλώνεις επίσης αν θες να καταχωρηθείς ως δότης οργάνων και αν σε ενδιαφέρει να γίνεις αιμοδότης.

Προσωπικά, μέσα σε αυτά τα τρία χρόνια, έχω αλλάξει 2 surgeries κι έχω επισκεφθεί GP λιγότερες από 10 φορές, αποκομίζοντας θετικές εντυπώσεις, αλλά με έντονους προβληματισμούς για την αποτελεσματικότητα του θεσμού.

Στα θετικά βάζω πρώτα απ’ όλα το μηδενικό κόστος για τον ασθενή. Σου δίνει τη δυνατότητα να πας όσες φορές θέλεις χωρίς να φοβάσαι ότι πρέπει να σκάσεις ένα 50άρι στην κάθε επίσκεψη. Έπειτα έρχεται η ευκολία του να πας σε ένα γιατρό που έχει το πλήρες ιστορικό σου (αν και όχι πάντα, αναλόγως το GP surgery) και με τον οποίο μπορείς να έχεις μια καλή σχέση. Κι εδώ αρχίζουν τα προβλήματα.

Σε μεγάλες πόλεις, όπως το Λονδίνο, κανείς δε σου εγγυάται ότι θα βλέπεις πάντα τον ίδιο γιατρό. Συνήθως το ραντεβού σου θα είναι τουλάχιστον μία βδομάδα αργότερα, χρόνος που ενδέχεται να αυξηθεί αν εσύ θες οπωσδήποτε να δεις έναν συγκεκριμένο γιατρό. Πηγαίνεις όμως στο γιατρό και του λες το πρόβλημά σου. Αν είναι καμιά γρίπη, καμιά ουρολοίμωξη, κάνα δερματικό, έχει καλώς. Αν είναι κάτι άλλο όμως, αισθάνεσαι αμέσως μια απροθυμία να σε παραπέμψει σε κάποια ειδικότητα ή σε κάποιο νοσοκομείο, ακόμα και όταν τελικά το κάνει. Και αυτό δεν είναι μόνο δική μου εντύπωση:

Στις χρονιές 2011/2012, απ’ όσους πήγαν στον GP με συμπτώματα καρκίνου, μόνο το 46% όσων τελικά διεγνώσθησαν, είχαν πάρει επείγον παραπεμπτικό (2 βδομάδες) για περαιτέρω διερεύνηση. Σε απόλυτους αριθμούς, το ποσοστό αυτό αφορά 150,000 ασθενείς, σε μια χώρα που τυχαίνει (;) να σημειώνει πολύ χαμηλά ποσοστά σε βιωσιμότητα ασθενών με καρκίνο. Στην πραγματικότητα, η Αγγλία παίρνει βαθμό κάτω από την Ευρωπαϊκή βάση για 9 στους 10 πιο συνήθεις τύπους καρκίνου, τη δεύτερη αιτία θανάτου μετά τα καρδιακά νοσήματα.

Πιο συγκεκριμένα ποσοστά:

36% των ασθενών που επισκέφθηκαν τον GP τους με συμπτώματα καρκίνου δεν παραπέμφθηκαν από την πρώτη φορά,

20% χρειάστηκε να επισκεφθεί τον GP τουλάχιστον 3 φορές μέχρι να πάρει παραπεμπτικό για εξετάσεις σε νοσοκομείο. 7% χρειάστηκε να πάει τουλάχιστον 5 φορές.

Αιτία για τα παραπάνω, η πίεση που αντιμετωπίζουν οι γιατροί ως προς το κόστος των εξετάσεων αυτών. Πίεση που προφανώς δεν ένιωθαν καθόλου οι Έλληνες γιατροί στο αμαρτωλό παρελθόν της χώρας μας.

Οι αιτίες θανάτου στο Ηνωμένο Βασίλειο σε αριθμούς.

Σε μια επιστολή του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών προς τον Υπουργό Υγείας (ο Θεός να τον κάνει) για την ιδανική πρωτοβάθμια περίθαλψη αναφέρεται:

“Αν αξιοποιηθεί ο γιατρός της γειτονιάς, τότε ο ασθενής με το κομμένο δάκτυλο, δε θα περιμένει δίπλα στον πολυτραυματία και στο έμφραγμα στα ράντζα της εφημερίας. Θα αντιμετωπίζεται σε πρωτοβάθμιες δομές από κατάλληλα εξειδικευμένους γιατρούς”

Μύθος.

Τα GP surgeries δεν είναι 24ωρα όπως είναι τα Επείγοντα. Στην Αγγλία, με τόσο ανεπτυγμένο σύστημα πρωτοβάθμιας περίθαλψης, αυτός με το κομμένο δάχτυλο θα πάει στα A&E (Accidents & Emergency), όπου ο μέσος χρόνος αναμονής είναι 2 ώρες, ή στα walk-in centres, που πλέον κλείνουν με ραγδαίους ρυθμούς λόγω υποχρηματοδότησης. Στην Αγγλία! Φαντάσου στην Ελλάδα.

Πέρα όμως από τις παραπομπές για διερεύνηση και την αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών, υπάρχει και ένα άλλο βασικό πρόβλημα, που για χάρη του κειμένου θα το ονομάσω εντοπισμό πιθανού κινδύνου. Για παράδειγμα, ενώ έχω Υποθυροειδισμό και το χαρτί της συνταγής που πάω κάθε μήνα πίσω στο surgery γράφει “Next review March 2013″, εδώ και 9 μήνες δεν έχει ενδιαφερθεί κανείς να με στείλει γι’ αυτό το review (το αν εγώ είμαι κακός ασθενής και δεν το έχω ανακινήσει είναι ένα άλλο θέμα). Επιπλέον, έχοντας εγώ προμηθευτεί την αγωγή μου από την Ελλάδα, η τελευταία μηνιαία συνταγή κατέληξε να μείνει στο surgery για 2 ολόκληρους μήνες χωρίς εγώ να πάω να την παραλάβω (και προφανώς χωρίς να τους επισκεφθώ για να ζητήσω και τη δεύτερη που είχα παραλείψει). Προς έκπληξή μου, τίποτα από τα δύο δεν εντοπίστηκε από το surgery. Ούτε από το γιατρό μου, ούτε από τη γραμματεία.

Όπως δεν εντοπίστηκε (από άλλο surgery) ότι ο 4χρονος Hamzah δεν πήγαινε στον GP του για τα προγραμματισμένα του εμβόλια. Το 4χρονο παιδάκι βρέθηκε τελικά μετά από δύο χρόνια (!) σε κατάσταση αποσύνθεσης μέσα στην κούνια του, έχοντας πεθάνει από υποσιτισμό. Κανένας δεν είχε αναρωτηθεί τι είχε απογίνει, κανένας δεν σκέφτηκε να επικοινωνήσει με τη μητέρα του (η οποία προφανώς και καταδικάστηκε για δολοφονία).

Είναι προσωπική μου άποψη ότι στο 2013, και σε ένα σύγχρονο ηλεκτρονικό σύστημα όπως το NHS CRS, τέτοια περιστατικά θα έπρεπε να εντοπίζονται αμέσως ώστε να ενεργοποιείται κάποιος μηχανισμός διερεύνησης του γιατί ο ασθενής δεν έχει προσέλθει στον GP, όπως ήταν προγραμματισμένο.

Επιμύθιο: παρόλο που έχω περισσότερη εμπειρία στον τομέα της Υγείας απ’ ότι ο υπουργός Άδωνις και το κολλητάρι του ο Θανάσης Πλεύρης, δηλώνω μεγάλη άγνοια για το ποια θα έπρεπε να είναι η λύση για ένα καλό και αποτελεσματικό σύστημα πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Το μόνο που αναρωτιέμαι είναι το εξής: αν στην οργανωμένη Αγγλία ο θεσμός του Οικογενειακού Γιατρού έχει τέτοιες ελλείψεις (κυρίως λόγω της συνεχούς μείωσης της χρηματοδότησης), πώς ακριβώς περιμένουμε ότι θα λειτουργήσει σωστά στην Ελλάδα, όπου μάλιστα η συγκεκριμένη ειδικότητα δεν καλύπτει ακόμα σε αριθμούς τις ανάγκες του πληθυσμού;

Read more Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος[/spoiler]

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Τα σχόλιά μου:

Ο λόγος που το Αγγλικό Σύστημα Υγείας θεωρείται από πολλούς υπόδειγμα είναι ότι με σχετικά λίγα λεφτά καλύπτουν όλο τον πληθυσμό και ότι οι δείκτες Υγείας, όπως το προσδόκιμο επιβίωσης, είναι επίσης ικανοποιητικοί για τα λεφτά που δίνουν.
Ενδεικτικά η Μεγάλη Βρετανία δίνει το 9,3% του ΑΕΠ της για την Υγεία και καλύπτει όλο τον πληθυσμό της, όταν η Ελλάδα δίνει το 10,8% του ΑΕΠ της και καλύπτει μόνο το 70% τους πληθυσμού της, για να μην μιλήσουμε για τις ΗΠΑ που δίνουν, ούτε λίγο ούτε πολύ το 17,9% του ΑΕΠ τους για την Υγεία και όμως έχουνε το 15% του πληθυσμού τους ανασφάλιστο.
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος...

Επίσης οι Βρετανοί έχουν προσδόκιμο επιβίωσης τα 81 χρόνια όταν οι ΗΠΑ που δίνει το διπλάσιο ποσοστό του ΑΕΠ της για Υγεία, έχει προσδόκιμο επιβίωσης τα 79,8 χρόνια.
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος...


« Τελευταία τροποποίηση: 20 Μαρτίου 2014, 16:48:39 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

2 Απριλίου 2014, 22:38:54
Απάντηση #74
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
WHO: Mortality and global health estimates.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
7 Απαντήσεις
11563 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 18 Δεκεμβρίου 2019, 20:29:08
από Gatekeeper
0 Απαντήσεις
21375 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 8 Φεβρουαρίου 2018, 23:06:48
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
2520 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 11 Μαΐου 2018, 07:12:50
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
38369 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 2 Δεκεμβρίου 2020, 01:07:30
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
9398 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 10 Μαΐου 2024, 17:06:15
από Argirios Argiriou