Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
8 Νοεμβρίου 2024, 00:03:00

Αποστολέας Θέμα: Τατουάζ: Σημαδεύοντας την υγεία μας – Μια επικίνδυνη μόδα.  (Αναγνώστηκε 44301 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

6 Ιουλίου 2018, 01:03:38
Αναγνώστηκε 44301 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
01-07-2018

Οι κίνδυνοι από την τέχνη του τατουάζ – η οποία γίνεται ολοένα και πιο διαδεδομένη στον 21ο αιώνα, ιδιαίτερα σε άτομα κάτω των 30 ετών – είναι πολλοί και ως επί το πλείστον άγνωστοι, καθώς κανένας δεν ενδιαφέρεται πριν κάνει ένα τατουάζ στο σώμα του, να μάθει τι επιπτώσεις μπορεί να έχει αυτό στην υγεία του αλλά ούτε και η πολιτεία ενδιαφέρεται να τους προστατεύσει .Σύμφωνα με στοιχεία του Αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (Food and Drug Administration,FDA) ένα 40% των Αμερικανών πολιτών έχει τουλάχιστον ένα τατουάζ στο σώμα του.Στην Ελλάδα όχι μόνο γιαυτό αλλά και για άλλα πολύ σοβαρότερα θέματα δεν υπάρχει κανένα στοιχείο,παρά μόνο αναξιόπιστες,ατεκμηρίωτες και παραπλανητικές εκτιμήσεις.

Τα νανοσωματίδια (μεγέθους δισεκατομμυριοστών του μέτρου)που περιέχονται στα μελάνια των τατουάζ αποτελούνται από τοξικούς παράγοντες όπως το νικέλιο, το χρώμιο,το μαγγάνιο,και το κοβάλτιο που σταδιακά αλλά με σταθερό ρυθμό διαχέονται στην αιματική κυκλοφορία, ταξιδεύουν και μεταναστεύουν διαρκώς για να καταλήξουν εν τέλει στους λεμφαδένες, κρίσιμους κόμβους του ανθρώπινου ανοσοποιητικού συστήματος. Σύμφωνα με τα ευρήματα της νέας μελέτης SYNCHROTRON που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ,Scientific Reports από Γάλλους και Γερμανούς επιστήμονες,διενεργείται σταδιακή και διαρκής διάχυση τοξικών ουσιών από τα μελάνια των τατουάζ στην αιματική κυκλοφορία και στη συνέχεια εναπόθεσή τους στους λεμφαδένες, όπου παραμένουν σε μόνιμη βάση, δημιουργώντας σοβαρές συνέπειες στην υγεία μας. Χημικοί από το εργαστήριο του Εθνικού Κέντρου Τοξικολογικών Ερευνών των ΗΠΑ, έχουν εντοπίσει την παρουσία καρκινογόνων ουσιών στο μελάνι τατουάζ. Ο κίνδυνος είναι ο εξής: Το μελάνι που εγχύεται βαθιά κάτω από την επιδερμίδα, προκαλεί το δέρμα να αντιδρά προστατευτικά, συμπυκνώνοντας την χρωστική ουσία ως ξένη μάζα σε πυκνό ινώδη ιστό, ενώ τα υπολείμματα του μελανιού που ξεφεύγουν μέσα στο δέρμα, μεταφέρονται με το αίμα στους γειτονικούς λεμφαδένες και σε άλλα όργανα του σώματος.

Κανείς δεν ξέρει πραγματικά τι ακριβώς περιέχουν τα πολυάριθμα εμπορικά, αλλά και σπιτικά κατασκευασμένα, πολλές φορές, μελάνια. Πολλά περιέχουν επικίνδυνους διαλύτες και μέταλλα, όπως ο μόλυβδος,χρώμιο.νικέλιο,μαγγάνιο, βηρύλλιο, κάδμιο, αρσενικό και o υδράργυρος, αλλά και μια σειρά από ιδιαίτερα επικίνδυνα υλικά για την υγεία, όπως φθαλικές ενώσεις, πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες (ΠΑΥ), αζοχρώματα, μελάνια για εκτυπωτές ηλεκτρονικών υπολογιστών ή προσμίξεις από χρώμα αυτοκίνητων – τα οποία είναι άκρως απαγορευτικά για έγχυση στο ανθρώπινο δέρμα.Ο Ε.Ο.Φ. (Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων) είναι ο αρμόδιος φορέας για την έγκριση και τον έλεγχο των μελανιών και το υγειονομικό των νομαρχιών και του Υπουργείου Υγείας αρμόδια για τους υγειονομικούς ελέγχους στα καταστήματα που κάνουν τατουάζ.Βέβαια δεν εμπιστευόμαστε τα μελάνια από την Κίνα (ένα φιαλίδιο μελανιού ευρωπαϊκών προδιαγραφών κοστίζει 10Ε ενώ το αντίστοιχο από Κίνα 1Ε)ούτε και αυτά μέσω διαδικτύου.

Σύμφωνα με επίσημες στατιστικές ένα 40% αυτών που έχουν κάνει τατουάζ μετά από κάποιο χρονικό διάστημα δεν τους εκφράζει πια και θέλουν να το αφαιρέσουν.Παρά το ότι η αφαίρεση του τατουάζ δεν απαιτεί πλέον χειρουργική εκτομή ή βαθιά τριβή του δέρματος όπως παλιότερα, με αποτέλεσμα να απαιτείται στη συνέχεια, μεταμόσχευση δέρματος, το λέιζερ δεν είναι εντελώς αθώο. Στην καλύτερη περίπτωση μετά από πολύμηνη θεραπεία με λέιζερ, το τατουάζ μπορεί να εξασθενίσει σταδιακά κι αυτό να ακούγεται εύκολο. Όμως, στην πραγματικότητα η διαδικασία αφαίρεσης με λέιζερ, η οποία καταστρέφει τη χρωστική ουσία με καυτή θερμότητα, ενεργοποιεί χημικές αντιδράσεις που δημιουργούν καρκινογόνα με την μετάλλαξη των προϊόντων της διάσπασης του μελανιού, τα οποία στη συνέχεια απορροφώνται από το σώμα. Πρόσφατα, Γερμανοί επιστήμονες ανέφεραν ότι οι συγκεντρώσεις των τοξικών ουσιών από κόκκινες και κίτρινες χρωστικές αυξάνεται έως 70 φορές μετά την ακτινοβολία λέιζερ. Και όσο μεγαλύτερο το τατουάζ, τόσο μεγαλύτερη είναι η εκπομπή τοξικών. Αυτό που μένει τελικά στο εσωτερικό του δέρματος, μετά την αφαίρεση αποτελεί ένα τοξικό υπόλειμμα.

Τα μελάνια των τατουάζ προκαλούν πολύ συχνά σοβαρές ασθένειες, όπως νευροεκφυλιστικές ασθένειες μέχρι και καρκίνο. Αλλεργικές αντιδράσεις,εξανθήματα, και μολύνσεις του δέρματος μπορεί να εμφανιστούν μετά από ένα «χτύπημα» τατουάζ. Και αν και μπορεί να είναι και τυχαίο, ωστόσο, καρκίνοι του δέρματος, συμπεριλαμβανομένων των μελανωμάτων, έχουν αναφερθεί πολύ συχνά μέσα στις περιοχές των τατουάζ. Το FDA (o Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων Και Φαρμάκων )προειδοποιεί επίσης, για τον κίνδυνο που υπάρχει στα εργαστήρια των τατουάζ για μετάδοση ιών όπως HIV, αλλά και ηπατοκυττατικό καρκίνο-που προκαλείται από την ηπατίτιδα C. Εξαιτίας αυτού του κινδύνου, οι τράπεζες αίματος απαγορεύουν συνήθως σε ανθρώπους έκαναν τατουάζ τους τελευταίους 12 μήνες, να γίνονται δότες αίματος. Το FDA προειδοποιεί επίσης, ότι αν κάποιοι ασθενείς κάνουν μαγνητική τομογραφία, τα τατουάζ τους μπορεί να διογκωθούν ή να καεί το δέρμα τους, κατάσταση που πιθανότητα να συνδέεται με το μέταλλο που υπάρχει σε ορισμένα μελάνια.

Νίκος Κατσαρός
Επιστημονικός Συνεργάτης ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ
π.Πρόεδρος Ένωσης Ελλήνων Χημικών

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

12 Μαρτίου 2019, 22:15:02
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
12 September 2017

Synchrotron-based ν-XRF mapping and μ-FTIR microscopy enable to look into the fate and effects of tattoo pigments in human skin.

....................
...........................
Altogether we report strong evidence for both migration and long-term deposition of toxic elements and tattoo pigments as well as for conformational alterations of biomolecules that likely contribute to cutaneous inflammation and other adversities upon tattooing.
......................................

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

12 Μαρτίου 2019, 23:46:24
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

Δημήτριος


Μεγάλο παιδί είναι ο Πάνος, αναφέρω χωρίς να σχολιάσω :


 Για τα αναβολικά δεν θα αναφερθούμε εδώ προφανώς, σε άλλο θέμα...

24 Νοεμβρίου 2019, 22:06:50
Απάντηση #3
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
22 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2019

Τα τατουάζ είναι πολύ δημοφιλή, καθώς ολοένα περισσότεροι άνθρωποι όλων των ηλικιών σπεύδουν να κάνουν ένα ή περισσότερα. Ακόμα, όμως, κι αν επιλέξει κάποιος προσεκτικά τον tattoo artist όπου θα απευθυνθεί και τηρήσει σχολαστικά τις συστάσεις υγιεινής και φροντίδας, το δέρμα του μπορεί να αντιδράσει με απρόσμενα δυσάρεστο τρόπο.

Οι ανεπιθύμητες δερματικές αντιδράσεις στα τατουάζ δεν είναι σπάνιες. Σύμφωνα με διάφορες έρευνες, ποσοστό τουλάχιστον 6% των ατόμων που κάνουν τατουάζ παρουσιάζουν ανεπιθύμητες δερματικές αντιδράσεις.

Άλλες από αυτές τις αντιδράσεις εκδηλώνονται αμέσως και άλλες έπειτα από αρκετές εβδομάδες, μήνες ή και χρόνια, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας (AAD). Συνήθως όμως διαρκούν λίγο και είναι ήπιες. Μερικές φορές όμως παρατηρούνται αρκετά σοβαρές αντιδράσεις, οι οποίες χρειάζονται χρόνο και ειδική αγωγή για να αντιμετωπιστούν. Ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA), λ.χ., δέχθηκε την περίοδο 2004-2016 περισσότερες από 360 σχετικές αναφορές.

Ο Δρ. Μάρκος Μιχελάκης, Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος (Αισθητική Δερματολογία-Δερματοχειρουργική), εξηγεί ποιες είναι μερικές από τις πιθανές δερματικές αντιδράσεις στα τατουάζ και πως εκδηλώνονται.

Μολύνσεις. Η μόλυνση μπορεί να εκδηλωθεί αμέσως μετά το τατουάζ ή έπειτα από μερικές ημέρες ή και μήνες και έχει αρκετά ύποπτα συμπτώματα.

«Φυσιολογικά, μετά τη δερματοστιξία μπορεί να αναπτυχθεί κάποιο κοκκίνισμα και πρήξιμο στο δέρμα, ανεκτός πόνος και διαφυγή μικρής ποσότητας διαυγούς υγρού από την περιοχή», εξηγεί ο κ. Μιχελάκης. «Το δέρμα μπορεί επίσης κάποια στιγμή να ξεφλουδίσει και να προκληθεί κνησμός, ενώ μπορεί να δημιουργηθεί και κρούστα. Όλ’ αυτά αποτελούν φυσιολογικό τμήμα της διαδικασίας επούλωσης».

Σε περίπτωση μόλυνσης, όμως, το κοκκίνισμα είναι έντονο ή εξαπλώνεται καθώς περνούν οι μέρες αντί να ξεθωριάζει και να συρρικνώνεται. Επιπλέον, ο αρχικά ήπιος πόνος δεν υποχωρεί και μπορεί να εντείνεται, ενώ πάνω στο τατουάζ μπορεί να εμφανισθεί εξάνθημα ή κόκκινες, επώδυνες φλύκταινες. Ο πάσχων μπορεί ακόμα να έχει πυρετό, ρίγη, πύον στο σημείο του τατουάζ ή ανοικτές πληγές.

Εάν παρουσιάσετε ένα ή περισσότερα από αυτά τα συμπτώματα έπειτα από ένα τατουάζ, πρέπει να συμβουλευθείτε αμέσως έναν δερματολόγο ιατρό, συνιστά ο ειδικός.

Αλλεργικές αντιδράσεις στις χρωστικές. Οι αντιδράσεις αυτές μπορεί να συμβούν αμέσως ή εβδομάδες, μήνες ή και χρόνια έπειτα από ένα ή πολλά τατουάζ. Οι πιο συχνές είναι οι αλλεργικές αντιδράσεις στις κόκκινες χρωστικές, αν και μπορεί να παρατηρηθούν με όλα τα χρώματα.

Οι αλλεργίες στα τατουάζ εκδηλώνονται με έντονο κοκκίνισμα και οίδημα, εξάνθημα που προκαλεί κνησμό, φλύκταινες, κρούστες ή ξεφλουδίσματα, και σημαντική διαφυγή υγρού από την περιοχή. Συνήθως είναι ήπιες και υποχωρούν μέσα σε 1-2 εβδομάδες. Αν επιμείνουν περισσότερο, χρειάζονται αξιολόγηση από τον δερματολόγο ιατρό.

Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, οι αλλεργικές αντιδράσεις στις χρωστικές μπορεί να είναι γενικευμένες, προκαλώντας π.χ. σοβαρό πόνο και δυσκολίες στην αναπνοή. Σε τέτοια περίπτωση είναι απαραίτητη η επείγουσα ιατρική αξιολόγηση.

Εξάνθημα μετά από προσωρινό τατουάζ. Αυτό είναι πιθανότερο να εκδηλωθεί μέσα σε τρεις εβδομάδες από το τατουάζ. Είναι αλλεργική αντίδραση που συνήθως προκαλείται από μαύρες χρωστικές, καθώς πολλοί άνθρωποι έχουν αλλεργία σε ένα χημικό των μαύρων χρωστικών που λέγεται PPD.

Σε περίπτωση αλλεργικής αντίδρασης στο προσωρινό τατουάζ, ο ασθενής εκδηλώνει εξάνθημα και ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα συμπτώματα: κοκκίνισμα και πρήξιμο, έντονο κνησμό, πόνο, ξεφλούδισμα του δέρματος, φλύκταινες (φουσκάλες) που μπορεί να ανοίξουν και να έχουν διαφυγή υγρού, αποχρωματισμό του δέρματος, ουλές. Τα συμπτώματα αυτά συνήθως υποχωρούν μέσα σε 1 εβδομάδα, ειδάλλως πρέπει να πάτε στον γιατρό.

Σε σπάνιες περιπτώσεις ο πάσχων μπορεί να εκδηλώσει ζάλη, τάση λιποθυμίας ή πόνο στην κοιλιά. Σε τέτοια περίπτωση, χρειάζεται επείγουσα ιατρική φροντίδα.

Εξάνθημα από αλλεργία στον ήλιο. Μερικοί άνθρωποι αναπτύσσουν μόνιμη υπερευαισθησία στον ήλιο και, όποτε εκτίθεται το τατουάζ τους σε αυτόν, αναπτύσσουν πάνω του εξάνθημα. Σε τέτοια περίπτωση η μόνη λύση είναι η προστασία του δέρματος από τον ήλιο, με αντηλιακά, παραμονή στη σκιά και ένδυση με μακριά ρούχα.

Εκδήλωση δερματοπαθειών. Εάν ένας άνθρωπος έχει προδιάθεση για την ανάπτυξη δερματοπαθειών όπως η ψωρίαση ή το έκζεμα, το τατουάζ μπορεί να προκαλέσει την εμφάνισή τους για πρώτη φορά. Αντίστοιχα, στα άτομα που ήδη έχουν εκδηλώσει τέτοιου είδους δερματοπάθειες, το τατουάζ μπορεί να αποτελέσει τον εκλυτικό παράγοντα για μία αναζωπύρωση.

Όπως εξηγεί ο κ. Μιχελάκης, αυτό οφείλεται στο επονομαζόμενο φαινόμενο Köbner ή ισομορφικό φαινόμενο. Με τον όρο αυτό περιγράφεται η εμφάνιση δερματικών βλαβών πάνω στις γραμμές των τραυμάτων. «Το τατουάζ γίνεται με λύση της συνέχειας του δέρματος, δηλαδή με αλλεπάλληλες μικροσκοπικές πληγές. Πάνω στις γραμμές που σχηματίζουν αυτές οι πληγές μπορεί να αναπτυχθεί ψωρίαση, έκζεμα, λεύκη, σαρκοείδωση, δύσμορφες ουλές (χηλοειδή) ή άλλες δερματοπάθειες», λέει. «Οι παθήσεις αυτές τυπικά εκδηλώνονται μέσα σε 10-20 ημέρες από το τατουάζ. Ωστόσο έχουν αναφερθεί και περιπτώσεις που εκδηλώθηκαν σε 3 ημέρες ή άλλες που παρουσιάσθηκαν έπειτα από χρόνια».

Αν έχετε τάση προς την ανάπτυξη δύσμορφων ουλών ή πάσχετε από κάποιο αυτοάνοσο νόσημα, καλό είναι να συμβουλευθείτε τον δερματολόγο σας πριν κάνετε τατουάζ. Είναι πολύ πιθανό να σας συστήσει να το αποφύγετε.

Δερματικές επιπλοκές από τη μαγνητική τομογραφία. Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να παρατηρηθεί πρήξιμο ή ήπιο έγκαυμα στη θέση ενός τατουάζ, έπειτα από την εκτέλεση μιας μαγνητικής τομογραφίας. Μπορεί επίσης το άτομο να αναπτύξει αίσθημα έλξης του τατουάζ, την ώρα της μαγνητικής.

Η έλξη οφείλεται στο ότι οι χρωστικές των τατουάζ μπορεί να περιέχουν μαγνητικά συστατικά που αλληλεπιδρούν με τα ισχυρά μαγνητικά πεδία του τομογράφου. Επιπλέον, το τατουάζ μπορεί να απορροφήσει ενέργεια που κανονικά θα διαχεόταν στο δέρμα, με συνέπεια αυξημένο κίνδυνο εγκαύματος. Ωστόσο το έγκαυμα αυτό συνήθως είναι ήπιο.

«Αν έχετε τατουάζ και πρόκειται να κάνετε μαγνητική, ενημερώστε εκ των προτέρων τον ακτινολόγο που θα κάνει την εξέταση, ώστε να τη διακόψει αμέσως εάν αισθανθείτε κάποια τράβηγμα ή αίσθημα καύσου στη διάρκειά της», συνιστά ο κ. Μιχελάκης.


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

14 Ιουλίου 2020, 01:03:47
Απάντηση #4
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

22 Ιανουαρίου 2022, 12:59:38
Απάντηση #5
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

Λέξεις κλειδιά: τατουάζ 
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
1 Απαντήσεις
34508 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 25 Απριλίου 2014, 23:55:56
από samsok
15 Απαντήσεις
8899 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 30 Σεπτεμβρίου 2017, 18:52:57
από Denominator
1 Απαντήσεις
2280 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 5 Ιουλίου 2017, 13:32:12
από Ορθοπαιδικός
0 Απαντήσεις
2965 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 4 Αυγούστου 2023, 18:16:33
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
1967 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 1 Οκτωβρίου 2024, 07:44:09
από Argirios Argiriou