Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
8 Νοεμβρίου 2024, 18:31:14

Ψηφοφορία

Σκοπεύεστε να κάνετε το εμβόλιο για τη νέα γρίππη?

Σίγουρα ναι
7 (36.8%)
Το σκέφτομαι, μάλλον ναι
2 (10.5%)
Το σκέφτομαι, μάλλον όχι
3 (15.8%)
Σίγουρα όχι
7 (36.8%)

Σύνολο ψηφοφόρων: 19

Η ψηφοφορία έληξε: 26 Νοεμβρίου 2009, 00:44:59

Αποστολέας Θέμα: Swine flu (Influenza A- H1N1)  (Αναγνώστηκε 138572 φορές)

0 μέλη και 2 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.

30 Σεπτεμβρίου 2009, 00:00:59
Απάντηση #105
Αποσυνδεδεμένος

Harper

Ιατροί
σορρυ για το ατόπημα chris123...μάλλον υποσυνείδητα αποφεύγω ό,τι μου θυμίζει Η-Ν-1... ;D

Βρε Κουναλάκη ξέρεις τι με τρελλαίνει με σένα?Δεν ξέρω αν σε θαυμάζω ή αν με κάνεις να αισθάνομαι άβολα.Πάντως δεν περνάς απαρατήρητος  ;D

Anyway...το όλο θέμα με τη νέα γρίππη χρήζει πολύ συζήτησης...Προσωπικά θα παρακαλούσα όλους τους συναδέλφους να μας παραθέτουν ό,τι νεότερο έχουν ώστε να έχουμε μια σφαιρική εικόνα...όταν λέω πως είμαι μπερδεμένος πραγματικά το εννοώ...

Καλό βράδυ σε όλους...και όποιος φτερνίζεται...αλάργα!

+

30 Σεπτεμβρίου 2009, 00:03:06
Απάντηση #106
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Η παρατήρηση μου επ αυτού είναι ότι πρέπει να προχωρήσει η βιοτεχνολογία σε άλλους δρόμους έτσι ώστε και οι καημένες οι κοτούλες να μην υποφέρουν !
Πέραν της πλάκας είναι γεγονός ότι ΠΡΕΠΕΙ να εξελιχθεί η τεχνολογία παρασκευής εμβολίων !

Αυτό είναι ένα άλλο κοινωνικό-οικονομικό πρόβλημα ....
Αλλά δεν χρειάζεται να προχωρήσει η τεχνολογία. Πρέπει να λήξουν οι πατέντες που την κάνουν εξαιρετικά ακριβή....
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

30 Σεπτεμβρίου 2009, 00:14:37
Απάντηση #107
Αποσυνδεδεμένος

Chris123GR

Διαβάστε και ένα FAQ από ένα project που σίγουρα μας αφορά άμεσα και έρχεται σαν σφήνα να προστεθεί στις μεγάλες προσπάθειες που καταβάλει η ανθρωπότητα στο θέμα των ιώσεων .

Ελπίζω να μην σας παρουσιάζω κάτι νέο και ότι αρκετοί συνάδελφοι ασχολούνται ήδη ενεργά !
"One of the first duties of the physician is to educate the masses not to take medicine."
Sir William Osler (1849 - 1919), Aphorisms from his Bedside Teachings (1961) p. 105

30 Σεπτεμβρίου 2009, 11:26:23
Απάντηση #108
Αποσυνδεδεμένος

orfeo

Ομολογώ ότι αρχικά μπερδεύτηκα κι εγώ με το ερώτημα του κ. Κουναλάκη, αλλά πιστεύω ότι η συζήτηση δε βλάπτει ποτέ ακόμα και πάνω σε γνωστά πράγματα, αρκεί να γίνεται καλόπιστα και κατά το δυνατόν τεκμηριωμένα...
Αφού λοιπόν υπάρχει υγιής προβληματισμός πάνω στο θέμα των εμβολιασμών, ας πω κι εγώ τα δικά μου...

Συστάσεις του CDC όσο αφορά στον εμβολιασμό για τον ιό Η1Ν1 (30 Ιουλίου 2009).
...οι άνω των 65 θεωρείται ότι έχουν ανοσία λόγω του ότι το 1957 κυκλοφόρησε παρόμοιο στέλεχος ιού γρίπης με τον Η1Ν1... Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
και όχι λόγω προηγούμενων εμβολιασμών τους με εποχιακά εμβόλια.

Απορίες:
Ως προς τη συχνότητα:
Γιατί κάποιοι συνάδελφοι συνιστούν δύο δόσεις του ίδιου εμβολίου για την εποχιακή γρίπη, την πρώτη το φθινόπωρο και την δεύτερη γύρω στον Φεβρουάριο; Η διάρκεια προστασίας ενός εμβολίου είναι σαφώς μεγαλύτερη, σύμφωνα με όσα μαθαίναμε.
Ως προς τη σκοπιμότητα:
Ποιο το νόημα του εμβολίου για την ανεμευλογιά σε υγιή παιδιά; Δεν είναι προτιμότερη η ανάπτυξη φυσικής ανοσίας όπως γινόταν ως τώρα; Με τον εμβολιασμό μετατίθεται ηλικιακά η ευάλωτη ομάδα και κινδυνεύουμε να έχουμε νέους ενήλικες (π.χ. 25-30 ετών) εμβολιασμένους αλλά με χαμηλή ουσιαστικά προστασία (η ανοσία λόγω εμβολίου έχει μικρότερη διάρκεια απ' την φυσική ανοσία) που έχουν αποδεδειγμένα περισσότερες πιθανότητες σοβαρής νόσησης και επιπλοκών απ' ότι τα παιδιά. Ή μήπως νομίζει κανείς ότι μπορεί να εξαλειφθεί η νόσος με τα σημερινά δεδομένα μετακίνησης ατόμων και ομάδων;
Ποιο το νόημα για BCG στα παιδιά της πρώτης δημοτικού ή στο στρατό -γινόταν εως πριν λίγα χρόνια, δεν ξέρω αν γίνεται ακόμα- τη στιγμή που αποδεδειγμένα το εμβόλιο προστατεύει κυρίως στις ηλικίες έως 5 χρόνων. Η θετικοποίηση της  Mantoux για να μπερδεύονται ακόμα περισσότερο τα πράγματα μετά;
Ως προς τις επιπλοκές:
Αρκετές φορές έχει αναφερθεί συσχέτιση εμβολίων με σοβαρές επιπλοκές -π.χ. αυτισμός και MMR- και πολλές μελέτες έχουν σχεδιαστεί και εκπονηθεί προκειμένου να τεκμηριωθούν ή να απορριφθόυν οι υποθέσεις. Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Επί της διαδικασίας:
Το εμβόλιο για τη νέα γρίπη, δεν θα το κάνω, για ένα απλό λόγο: Έχω δει τόσα ύποπτα κρούσματα με H1N1 χωρίς μάσκα να μου κάνουν αααααα ανοίγοντας το στόμα να τα εξετάσω που είμαι σίγουρος ότι έχω πλέον ανοσία....
Δε χρησιμοποιείτε μάσκα όταν εξετάζετε;
« Τελευταία τροποποίηση: 1 Οκτωβρίου 2009, 22:00:35 από orfeo »

1 Οκτωβρίου 2009, 13:35:11
Απάντηση #109
Αποσυνδεδεμένος

Raptor

Ιατροί
 Bacterial coinfection with Streptococcus pneumoniae may have contributed to deaths in the United States from 2009 H1N1 influenza, according to the results of a study reported online first in the September 29 issue of the Morbidity and Mortality Weekly Report. The Centers for Disease Control and Prevention (CDC) are therefore urging pneumococcal vaccination when indicated.

"Our influenza season is off to a fast start and unfortunately there will be more cases of bacterial infections in people suffering from influenza," CDC Epidemiologist Matthew Moore, MD, said in a news release. "It's really important for people, especially those at high risk for the serious complications from influenza, to check with their provider when they get their influenza vaccine about being vaccinated against pneumococcus."

In an analysis of lung tissue specimens from 77 confirmed fatal US cases of 2009 H1N1, in which deaths occurred from May 1 to August 20, 2009, bacterial coinfections were present in 22 (29%) cases. These fatal cases were defined as influenza-like illness or postmortem findings suggesting viral pneumonia and laboratory-confirmed 2009 pandemic influenza A (H1N1) virus infection by real time reverse transcriptase–polymerase chain reaction.

Of the 22 cases with bacterial coinfection, 10 were caused by S pneumoniae, 7 by S aureus, 6 by S pyogenes, 2 by S mitis, and 1 by Haemophilus influenzae. In 4 cases, there were multiple pathogens. Median age was 31 years (range, 2 months – 56 years), and half were men. The cases were reported from California, Hawaii, Illinois, New Jersey, New York, Texas, Utah, and Virginia.

Of the 21 patients with known previous medical history, 16 had underlying medical conditions associated with increased risk for influenza-associated complications, and 15 had indications for vaccination with 23-valent pneumococcal polysaccharide vaccine.

The CDC is recommending that:

pneumococcal conjugate vaccine be given to all children younger than 5 years, as per current guidelines, and
all persons aged 65 years and older, as well as those aged 2 to 64 years with high-risk conditions, receive the 23-valent pneumococcal polysaccharide vaccine, as described on the CDC's Web site.
Limitations of this report are that the cases do not come from a systematic sample and might not be representative of all pandemic H1N1 deaths or all pandemic H1N1 deaths associated with bacterial pneumonia. Not all potential bacterial pathogens were evaluated, patient information was limited, and evaluation of bacterial coinfections was performed at autopsy.

"The findings in this report also underscore the importance of managing patients with influenza who also might have bacterial pneumonia with both empiric antibacterial therapy and antiviral medications," the editors conclude. "In addition, public health departments should encourage the use of pneumococcal vaccine, seasonal influenza vaccine, and, when the vaccine becomes available, pandemic influenza A (H1N1) 2009 monovalent vaccine."

Morb Mortal Wkly Rep. Published online September 29, 2009.

"Success is getting what you want" "Happiness is wanting what you get"
"The secret of happiness is not found in seeking more, but in the capacity to enjoy less."

1 Οκτωβρίου 2009, 17:07:03
Απάντηση #110
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Συστάσεις του CDC όσο αφορά στον εμβολιασμό για τον ιό Η1Ν1 (30 Ιουλίου 2009).
...οι άνω των 65 θεωρείται ότι έχουν ανοσία λόγω του ότι το 1957 κυκλοφόρησε παρόμοιο στέλεχος ιού γρίπης με τον Η1Ν1... Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
και όχι λόγω προηγούμενων εμβολιασμών τους με εποχιακά εμβόλια.
Αυτό το ξέρω, αλλά αν σκεφτεί κανείς πόσους νεώτερους σε ηλικία έχουμε υπό κορτικοστεροειδή, ανοσορυθμιστικά, διαβητικούς, κλπ γεννημένους μετά το 1957 τότε έπρεπε να είχαμε θανάτους πολύ περισσότερους. Η ταπεινή μου εκτίμηση είναι ότι δεν οφείλεται μόνο στο εμβόλιο αυτής της χρονιάς. Και δεν ξεχνάμε ότι στο ίδιο αντιγόνο κάθε άνθρωπος δύναται να αποκτήσει διαφορετικό από πλευράς στερεοδιαμόρφωσης, συγγένειας και αποτελεσματικότητας αντίσωμα.

Ως προς τη συχνότητα:
Γιατί κάποιοι συνάδελφοι συνιστούν δύο δόσεις του ίδιου εμβολίου για την εποχιακή γρίπη, την πρώτη το φθινόπωρο και την δεύτερη γύρω στον Φεβρουάριο; Η διάρκεια προστασίας ενός εμβολίου είναι σαφώς μεγαλύτερη, σύμφωνα με όσα μαθαίναμε.
Αυτή την απορία την έχω και εγώ και έτσι την δεύτερη δόση δεν τη γράφω ποτέ με 0%. Αλλά ίσως οι φαρμακοποιοί ξέρουν να σου απαντήσουν καλύτερα.  ;)

Ως προς τη σκοπιμότητα:
Ποιο το νόημα του εμβολίου για την ανεμευλογιά σε υγιή παιδιά; Δεν είναι προτιμότερη η ανάπτυξη φυσικής ανοσίας όπως γινόταν ως τώρα; Με τον εμβολιασμό μετατίθεται ηλικιακά η ευάλωτη ομάδα και κινδυνεύουμε να έχουμε νέους ενήλικες (π.χ. 25-30 ετών) εμβολιασμένους αλλά με χαμηλή ουσιαστικά προστασία (η ανοσία λόγω εμβολίου έχει μικρότερη διάρκεια απ' την φυσική ανοσία) που έχουν αποδεδειγμένα περισσότερες πιθανότητες σοβαρής νόσησης και επιπλοκών απ' ότι τα παιδιά. Ή μήπως νομίζει κανείς ότι μπορεί να εξαλειφθεί η νόσος με τα σημερινά δεδομένα μετακίνησης ατόμων και ομάδων;

Λίγο άσχετο, έχω απαντήσεις, αλλά βάλτο σε άλλο θέμα γιατί σηκώνει συζήτηση.

Ποιο το νόημα για BCG στα παιδιά της πρώτης δημοτικού ή στο στρατό -γινόταν εως πριν λίγα χρόνια, δεν ξέρω αν γίνεται ακόμα- τη στιγμή που αποδεδειγμένα το εμβόλιο προστατεύει κυρίως στις ηλικίες έως 5 χρόνων. Η θετικοποίηση της  Mantoux για να μπερδεύονται ακόμα περισσότερο τα πράγματα μετά;
συμφωνώ μαζί σου.

Ως προς τις επιπλοκές:
Αρκετές φορές έχει αναφερθεί συσχέτιση εμβολίων με σοβαρές επιπλοκές -π.χ. αυτισμός και MMR- και πολλές μελέτες έχουν σχεδιαστεί και εκπονηθεί προκειμένου να τεκμηριωθούν ή να απορριφθόυν οι υποθέσεις. Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Όλα στη ζωή γίνονται με την λογική, ότι επιλέγεις την διαδρομή με την λιγότερη ζημιά

Επί της διαδικασίας:
Το εμβόλιο για τη νέα γρίπη, δεν θα το κάνω, για ένα απλό λόγο: Έχω δει τόσα ύποπτα κρούσματα με H1N1 χωρίς μάσκα να μου κάνουν αααααα ανοίγοντας το στόμα να τα εξετάσω που είμαι σίγουρος ότι έχω πλέον ανοσία....
Δε χρησιμοποιείτε μάσκα όταν εξετάζετε;
Όχι, υπάρχουν πολλά άλλα πράγματα που πρεπει να βελτιωθούν στο χώρο εργασίας μου μέχρι να φτάσει η μάσκα να αποτελεί μείζον θέμα.

Διαβάστε και ένα FAQ από ένα project που σίγουρα μας αφορά άμεσα και έρχεται σαν σφήνα να προστεθεί στις μεγάλες προσπάθειες που καταβάλει η ανθρωπότητα στο θέμα των ιώσεων .

Ελπίζω να μην σας παρουσιάζω κάτι νέο και ότι αρκετοί συνάδελφοι ασχολούνται ήδη ενεργά !

Διατηρώ ακόμη πολλές επιφυλάξεις για το εάν κάνουν αυτό που υπόσχονται. πως μπορείς να το ελέγξεις; Κι αν χρησιμοποιούν την ισχύ σου για να μελετούν τα σωματίδια για την δημιουργία μιας εξελιγμένης βόμβας;
« Τελευταία τροποποίηση: 1 Οκτωβρίου 2009, 17:09:25 από Δ. Κουναλάκης »

1 Οκτωβρίου 2009, 17:38:20
Απάντηση #111
Αποσυνδεδεμένος

Chris123GR

Παράθεση
Διατηρώ ακόμη πολλές επιφυλάξεις για το εάν κάνουν αυτό που υπόσχονται. πως μπορείς να το ελέγξεις; Κι αν χρησιμοποιούν την ισχύ σου για να μελετούν τα σωματίδια για την δημιουργία μιας εξελιγμένης βόμβας;

Με την ίδια λογική θα μπορούσαμε ΟΛΟΙ μας να αμφιβάλλουμε για ΤΑ ΠΑΝΤΑ στην ιατρική έρευνα ! Ευτυχώς για μένα , δεν ανήκω σε τέτοια ομάδα .
Καλό είναι να είμαστε υποψιασμένοι και σαν άνθρωποι αλλά και σαν επιστήμονες , αλλά εσύ συνάδελφε έχω την εντύπωση ότι έχεις περάσει σε άλλο επίπεδο . Πρόσεχε το , στο λέω εντελώς καλοπροαίρετα και φιλικά !

Όσο για αυτό που ειπώθηκε για τις εξεταστικές μάσκες ....... τι να πω  ? Ο κάθε ιατρός κρίνει και αποφασίζει για το πως θα εξετάζει τον ασθενή και φυσικά είναι υπεύθυνος για την δική του προφύλαξη αλλά και των ασθενών του και φυσικά ο καθένας αντιλαμβάνεται την επιδημιολογία όπως μπορεί και ξέρει .

Το σχόλιο σου περί εξελιγμένης βόμβας (?) είναι πολύ εξελιγμένο για τα δικά μου standards και δεν μπορώ να το προσεγγίσω.
« Τελευταία τροποποίηση: 1 Οκτωβρίου 2009, 17:40:42 από Chris123 »
"One of the first duties of the physician is to educate the masses not to take medicine."
Sir William Osler (1849 - 1919), Aphorisms from his Bedside Teachings (1961) p. 105

2 Οκτωβρίου 2009, 11:58:32
Απάντηση #112
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
και μια και λέγαμε για τις περίφημες επιδημίες γρίπης, που εμφανίζονται σε κάθε γενιά......και είχαμε και μια καθυστέρηση στη επιδημία....

Πότε χονδρικά τώρα θα περιμένουμε την επόμενη επιδημία γριπης;

6 Οκτωβρίου 2009, 12:02:53
Απάντηση #113
Αποσυνδεδεμένος

orfeo

Παράθεση
-A previous systematic review found that the live, attenuated influenza vaccine was more effective than the inactivated vaccine in preventing confirmed influenza infection among children. However, both vaccines had a less robust effect in preventing all influenza-like illness, and the inactivated vaccine was ineffective among children younger than 2 years.
-In the current study, simple interventions such as handwashing and the use of masks, gloves, and gowns appeared effective in reducing the spread of viral respiratory tract infection. The use of virucidal or antiseptic soap specifically was of more questionable benefit.

8 Οκτωβρίου 2009, 09:09:07
Απάντηση #114
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator

Βρέθηκε σε έφηβη στέλεχος του καινούργιου ιού με αντοχή στο Tamiflu που δεν της είχε χορηγηθεί ποτέ στο παρελθόν το Tamiflu.
Φυσικά της δόσανε Relenza ..... Και είναι και μια έμμεση διαφήμιση.

Όμως αυτό δημιουργεί μια σειρά από ερωτήματα που αφορούν την δουλειά μας:
α) Που αρχίζει το όριο που απαιτεί το συγκεκριμένο σκεύασμα ώστε να μην έχουμε σύντομα αντοχή;
β) Έχει νόημα η περιορισμένη χρήση του όπως λέει ο ΠΟΥ όταν χώρες όπως η Ιαπωνία το δίνουν αβέρτα;

Κατά βάση είναι ηθικά ερωτήματα καθώς αυτό το φάρμακο δεν αποτελεί θεραπεία αλλά μέσο για την ηπιότερη κλινική εικόνα.

8 Οκτωβρίου 2009, 20:14:34
Απάντηση #115
Αποσυνδεδεμένος

anastasios theodoridis

Ιατροί
Νέα γρίπη και εποχική γρίπη: Σε τι διαφέρουν

Ο ιός ΑΗ1Ν1 είναι ένας καινούριος ιός γρίπης που συνδυάζει γονίδια γρίπης χοίρων, γρίπης πτηνών και ανθρώπινης γρίπης.

Οι ιοί της κοινής εποχικής γρίπης μεταλλάσσονται από έτος σε έτος. Αυτός είναι και ο λόγος που τα εμβόλια που χρησιμοποιούμε για την πρόληψη της κοινής γρίπης διαφοροποιούνται από έτος σε έτος και επαναλαμβάνονται. Είναι άγνωστο εάν το σημερινό στέλεχος ΑΗ1Ν1 εξαφανιστεί, διαφοροποιηθεί στο μέλλον λόγω μετάλλαξης και αλλάξει χαρακτηριστικά. Γι αυτό σήμερα το τρέχον στέλεχος της νέας γρίπης αποκαλείται ορθώς ΑΗ1Ν1 2009. Για λόγους συντομίας και μόνο αναφέρεται ως Η1Ν1. Αρκετές μελέτες που αφορούν τη συμπεριφορά του βρίσκονται σε εξέλιξη. Τα μέχρι τώρα δεδομένα που έχουμε ωστόσο μας αποκαλύπτουν σημαντικές διαφορές και ομοιότητες μεταξύ της νέας γρίπης και της κοινής εποχιακής γρίπης.

Οι πιο σοβαρές επιδημικές εξάρσεις στην περίπτωση της κοινής εποχικής γρίπης προκαλούνται από ιούς γρίπης Α. Οι επιδημίες αρχίζουν απότομα, κορυφώνονται σε διάστημα 2-3 εβδομάδων, διαρκούν 2-3 μήνες και υποχωρούν εξίσου γρήγορα όπως άρχισαν. Οι επιδημίες γρίπης εμφανίζονται σχεδόν αποκλειστικά στην Ελλάδα κατά τη χειμερινή περίοδο, σε αντίθεση με τις τροπικές περιοχές, όπου παρατηρείται έξαρση όλο τον χρόνο. Ο ΑΗ1Ν1 2009 ωστόσο παραμένει ενεργός ακόμη και το καλοκαίρι σε αντίθεση με την εποχική γρίπη.

Ο τρόπος μετάδοσης είναι κοινός, με ενοφθαλμισμό του ιού στο αναπνευστικό σύστημα, με το βήχα, το φτέρνισμα, την ομιλία, αλλά και με μολυσμένα αντικείμενα. Με τα μέχρι τώρα επιστημονικά δεδομένα ο ασθενής με νέα γρίπη είναι μολυσματικός μία μέρα πριν αναπτύξει συμπτώματα έως επτά ημέρες μετά την εκδήλωση συμπτωμάτων. Τα παιδιά και ορισμένοι ασθενείς μπορεί να είναι μολυσματικοί και να μεταδίδουν τη νόσο για περισσότερο χρονικό διάστημα. Έχουν εντοπιστεί περιπτώσεις που μεταδίδουν τον ιό επί πάνω από είκοσι ημέρες. Για το διάστημα αυτό ο ασθενής πρέπει να απομονώνεται. Η εποχική γρίπη από τα τυπικά στελέχη έχει βραχύτερο χρονικό διάστημα μεταδοτικότητας, μία ημέρα πριν αναπτύξει συμπτώματα και έως πέντε ημέρες μετά την εκδήλωση συμπτωμάτων.

Τα συμπτώματα είναι παρόμοια και περιλαμβάνουν αιφνίδια έναρξη πυρετού, πόνους στους μύες, πονοκέφαλο, βήχα, πρήξιμο αδένων, ρίγη, αίσθημα κακουχίας. Παρά ταύτα, το φάσμα των κλινικών εκδηλώσεων είναι ευρύ και κυμαίνεται από ελαφρά απύρετη αναπνευστική νόσο όπως το κοινό κρυολόγημα έως τη σοβαρή εξάντληση. Ορισμένοι ασθενείς με γρίπη των χοίρων εμφανίζουν επίσης διάρροια ή εμετό. Σε περίπτωση χρονίως πασχόντων η νόσος μπορεί να έχει άτυπες εκδηλώσεις. Στις επιπλοκές συγκαταλέγονται η ωτίτιδα, παραρρινοκολπίτιδα, μηνιγγίτιδα, πνευμονία, καρδιακή ανεπάρκεια, μυοκαρδίτιδα, περικαρδίτιδα, επιδείνωση χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας ή άσθματος, ραβδομυόλυση, νεφρική ανεπάρκεια, θάνατος.

Οι πιο σοβαρές διαφοροποιήσεις αφορούν θέματα επιπλοκών και θανατηφόρας έκβασης. Η σοβαρότητα της εποχικής γρίπης ποικίλλει από έτος σε έτος λόγω των αλλαγών που πραγματοποιεί ο ιός από χρόνο σε χρόνο. Η εποχική γρίπη προκαλεί αρκετούς θανάτους κάθε χρόνο. Σύμφωνα με μελέτες το 2% των ατόμων που προσβάλλονται θα κινδυνεύσουν σοβαρά από τα τυπικά στελέχη. Ομάδες υψηλού κινδύνου για δυσμενή έκβαση είναι τα παιδιά κάτω των πέντε ετών, οι έγκυες, οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με ορισμένα χρόνια νοσήματα που προκαλούν μείωση της αμυντικής ικανότητας όπως είναι οι διαβητικοί, οι καρδιοπαθείς, οι καπνιστές, τα άτομα με αναπνευστικά υποκείμενα νοσήματα, οι νεφροπαθείς, τα άτομα με ορισμένα νευρολογικά νοσήματα, οι άνθρωποι με ανεπάρκειες του ανοσοποιητικού.

Παρά το γεγονός ότι οι ευπαθείς ομάδες με χρόνια νοσήματα στην περίπτωση του ΑΗ1Ν12009 είναι ίδιες, υπάρχουν σημαντικές διαφορές. Σύμφωνα με μελέτες οι υγιείς παρουσιάζουν αυξημένη επίπτωση σοβαρών επιπλοκών συγκριτικά με την τυπική εποχική γρίπη στην οποία πάνω από το 90% των θανάτων αφορά άτομα άνω των 64 ετών. Αυτό σημαίνει ότι υγιείς ηλικιωμένοι παρουσιάζουν αυξημένη αναλογικώς, αντίσταση στον Η1Ν1 πιθανώς λόγω της παρουσίας αντισωμάτων από παλαιές νοσήσεις από παρεμφερείς ιούς. Επίσης μελέτες έχουν αναδείξει αυξημένη πιθανότητα επικίνδυνων επιπλοκών σε παχύσαρκους ασθενείς και έγκυες.

Ποτέ μην λογομαχείς με έναν ηλίθιο.....
Θα σε ρίξει στο επίπεδο του και θα κερδίσει λόγω πείρας!!!

8 Οκτωβρίου 2009, 21:33:21
Απάντηση #116
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Νομίζω ότι το παρακάτω άρθρο είναι απείρως καλύτερο από ότι άλλο θα ακούσουμε αυτές τις μέρες για την εποχιακή γρίπη, την ισπανική γρίπη και την γρίπη που έγινε επιδημία το 2009 και ονομάστηκε AH1N1/09

Όποιοι δεν γνωρίζουν αγγλικά ας δοκιμάσουν αυτό το Link:

Αν και κλασσικά η μετάφραση είναι σαν την/τον γυναίκα/άνδρα

9 Οκτωβρίου 2009, 00:25:16
Απάντηση #117
Αποσυνδεδεμένος

Βέρρας Οδυσσέας

Επώνυμοι
Μία έρευνα που υποστηρίζει ότι το εμβόλιο για την εποχική γρίπη, μπορεί να προσφέρει μερική προστασία έναντι της "νέας" (με όλους τους περιορισμούς που αναφέρονται και στη μελέτη):
Σιγά μην κλάψω, σιγά μη φοβηθώ!

9 Οκτωβρίου 2009, 10:36:08
Απάντηση #118
Αποσυνδεδεμένος

aterpos

Διαβάζοντας τα παραπάνω σχόλια του topic, σκέφτηκα να προσθέσω και γω μερικά για να μοιραστώ απορίες, σκέψεις και γνώσεις (από διάβασμα εννοείται).
Επειδή όμως μπήκα αργά στη συζήτηση και δεν είναι εύκολο να πάμε πίσω, θεώρησα καλύτερο να βάλω μερικούς συνδέσμους.

Για να γίνουν κατανοητά μερικά τεχνικά θέματα για τους ιούς της γρίπης, προσωπικά ενημερώνομαι (και) από ένα blog που έχω βρει εξαιρετικό (και το έχω συστήσει και αλλού). Πρόκειται για το "virology blog"  (Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος) που το διατηρεί ο "ειδικός στο θέμα" Vincent Racaniello (Ph.D., Professor of Microbiology at Columbia University Medical Center). Στην ενότητα "Archives" μπορεί κανείς να βρει τη λίστα των θεμάτων που έχουν αναρτηθεί (με τα tags μπορεί να βρει πιο συγκεκριμένα θέματα για Η1Ν1, Η5Ν1 κλπ.).

Ένα άλλο (Ελληνικό) blog που παρακολουθώ για τη νέα γρίπη και περιέχει κάποια ενδιαφέροντα θέματα, είναι το PandemicFlu GR (Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος), το οποίο διατηρεί κάποιος συνάδελφος.

ΥΓ
Για όποιον έχει υπομονή:
στο TempMedGr, είχα αναρτήσει κάποιους συνδέσμους (ως reference) που βρήκα ενδιαφέροντες, κάποια στιγμή που διάβαζα λεπτομερώς για τη γρίπη (έχω βρει και άλλους αλλά η ταξινόμηση και η ανάρτηση χρειάζονται δουλειά και στο τέλος βαρέθηκα). Οι σύνδεσμοι αυτοί, που δυστυχώς είναι "σκόρπιοι", βρίσκονται στο Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος.

9 Οκτωβρίου 2009, 12:56:02
Απάντηση #119
Αποσυνδεδεμένος

eliastheod

και ένας καλά ενημερωμένος σύνδεσμος από την "medscape"
το παραθέτω και σαν επισυναπτόμενο για όσους δεν καταφέρνουν να μπουν

Σχετικά θέματα

Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
0 Απαντήσεις
2638 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 26 Ιανουαρίου 2009, 12:17:49