Αλλοι κινδυνεύουν, άλλοι κάνουν εμβόλιοΣτον κακό μας τον... καιρό εναποθέτει τώρα τις ελπίδες του το υπουργείο Υγείας προκειμένου να αυξηθεί κατακόρυφα το κύμα των εμβολιασμών εναντίον της νέας γρίπης.
Τα μέχρι σήμερα ποσοστά δεν κρίνονται ικανοποιητικά για τη δημιουργία του «τείχους» προστασίας, έστω και αν τα τελευταία εικοσιτετράωρα παρουσιάζεται μια αυξητική τάση στους εμβολιασμούς, με ημερήσιο μέσο όρο τα 30.000 άτομα σε πανελλαδικό επίπεδο. Οι υγειονομικές αρχές ευελπιστούν πως, με την επερχόμενη επιδείνωση των καιρικών συνθηκών, που ευννοεί την ανάπτυξη του ιού, αλλά και τους αλλεπάλληλους θανάτους, που δείχνουν τη σοβαρότητα της κατάστασης, οι πολίτες θα ενδιαφερθούν, τελικά, να κάνουν το εμβόλιο.
**Μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί περί τους 250.000, αλλά η ομάδα των επιστημόνων που παρακολουθεί την πανδημία θεωρεί ότι πρέπει τουλάχιστον άλλα 3 εκατ. Ελληνες να χτυπήσουν την πόρτα των εμβολιαστικών κέντρων.
Μέχρι το Πάσχα
Το σενάριο αυτό φαντάζει επιστημονικής... φαντασίας ακόμη και για τους υπευθύνους του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), οι οποίοι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τους εμβολιασμούς ακόμη και το... Πάσχα ώστε να επιτύχουν τον στόχο τους.
**Το ερώτημα, βέβαια, είναι εάν μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας θα έχει νοσήσει ήδη το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, συνεπώς οι εμβολιασμοί θα είναι ανώφελοι. Αλλωστε εκτιμάται ότι ήδη το 8% με 10% των Ελλήνων έχουν προσβληθεί από τον ιό της νέας γρίπης είτε ελαφρά, είτε με πιο σοβαρά συμπτώματα.
**Για την επιτυχία του προγράμματος του εμβολιασμού προϋπόθεση είναι να προσέλθουν οι νέοι, που ωστόσο είναι πιο επιφυλακτικοί απέναντι στο εμβόλιο, αν και κινδυνεύουν περισσότερο από τους ηλικιωμένους.
**Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, οι 6 στους 10 που εμβολιάστηκαν είναι άνω των 50 ετών, ενώ η επίμαχη ηλικιακή ομάδα (που με βάση τις δηλώσεις των επιστημόνων «προτιμά» ο Η1Ν1) από 30 έως 39 ετών κατέχει ποσοστό μόλις 16% στους εμβολιασθέντες.
**Οσο για τα παιδιά -που επίσης μπορούν να αποτελέσουν φορείς μετάδοσης του ιού-, το μερίδιό τους στη «λίστα» των εμβολιασθέντων είναι μόλις 3,7%. Και αυτά, παρ' ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία η πλειοψηφία των περιστατικών της νέας γρίπης αφορά ηλικίες έως 34 ετών. Αλλωστε το 1/3 των ασθενών που επιβεβαιώθηκε ότι φέρουν τον ιό είναι από 15 έως 29 ετών.
Περισσότεροι άντρες
Η εικόνα της γρίπης αποτυπώνεται και στις απουσίες από τα σχολεία, ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα που μεγάλα συγκροτήματα βάζουν λουκέτο εξαιτίας του ιού. Οπως προκύπτει από τις καταγραφές, 2 στους 10 μαθητές δεν πηγαίνουν στο σχολείο εξαιτίας συμπτωμάτων γρίπης. (βλ. ρεπορτάζ αριστερά).
**Πιο ανήσυχοι εμφανίζονται οι άντρες σε σχέση με τις γυναίκες. Από όσους εμβολιάστηκαν το 59,3% ανήκε στο «ισχυρό φύλο».
**Το γεγονός ότι οι μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι περνούν πιο εύκολα την πύλη του εμβολιαστικού κέντρου επιβεβαιώνεται και στην εβδομαδιαία έρευνα που πραγματοποιεί το Πανεπιστήμιο Αθηνών για λογαριασμό του ΚΕΕΛΠΝΟ (καθηγητές Η. Νικολακόπουλος, Αγ. Χατζάκης).
Οι πολίτες άνω των 65 ετών εμφανίζονται σε μεγαλύτερο βαθμό θετικοί σε σχέση με τους νεώτερους.
**Πέραν αυτών, το δίλημμα του εμβολίου παραμένει ισχυρό, καθώς 22,9% δεν γνωρίζει ακόμη τι θα κάνει.
**Οι ερευνητές διαπιστώνουν, ωστόσο, μια μικρή κάμψη στην άρνηση των πολιτών απέναντι στο εμβόλιο. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ποσοστό που δηλώνει «σίγουρα όχι» ως προς την πρόθεση εμβολιασμού του μειώθηκε από 51,3% που ήταν στις αρχές Νοεμβρίου σε 43,8% στα μέσα του ίδιου μήνα.
Ωστόσο τα αίτια της άρνησης και του φόβου παραμένουν τα ίδια, καθώς 6 στους 10 δεν το θεωρούν ασφαλές.
**Τέλος, εντύπωση προκαλεί ότι ακόμη και τα άτομα με χρόνια νοσήματα δηλώνουν σε υψηλό ποσοστό «μάλλον όχι/σίγουρα όχι» στην ερώτηση για την πρόθεσή τους να εμβολιαστούν (53,2%).
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή
Είσοδος