ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ-ΜΑΜΟΥΘ ΤΩΝ ΔΥΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΕΤΩΝ...
Ξέμειναν στις αποθήκες 1,4 εκατ. αντιιικά φάρμακα
Περίπου 858 χιλιάδες Tamiflu και 563 χιλιάδες Relenza, συνολικής αξίας 19 εκατομμυρίων ευρώ, παραμένουν στα ράφια των αρμόδιων υγειονομικών αρχών της χώρας
Αντιιικά φάρμακα για τον ιό της γρίπης Η1Ν1 να... φάνε και οι κότες διαθέτει η χώρα μας, καθ' ότι η υπερ-παραγγελία των προηγούμενων δύο ετών επαρκεί να καλύψει περίπου το 1/10 του ελληνικού πληθυσμού εάν αρρωστήσει στα επόμενα πέντε χρόνια.
Μεγάλο στοκ έχουμε και στα εμβόλια κατά του ιού Η1Ν1. Πάνω από 1,5 εκατ. δόσεις παραμένουν στις κεντρικές αποθήκες του ΚΕΕΛΠΝΟ. Μεγάλο στοκ έχουμε και στα εμβόλια κατά του ιού Η1Ν1. Πάνω από 1,5 εκατ. δόσεις παραμένουν στις κεντρικές αποθήκες του ΚΕΕΛΠΝΟ. Το... «χρηματιστήριο» των σκευασμάτων που διακινήθηκαν με αφορμή την περσινή πανδημία αλλά και τη φετινή εποχική γρίπη, που περιλαμβάνει το στέλεχος Η1Ν1, βρίσκεται στο ανώτερο σημείο, μια που σήμερα στις αποθήκες των αρμόδιων υγειονομικών αρχών βρίσκονται περίπου 852.000 Tamiflu και 563.000 Relenza. Πρόκειται για τα δύο βασικά αντιιικά φάρμακα, που χορηγούνται και προληπτικά, με την εμφάνιση ύποπτων συμπτωμάτων.
Παρά τις διαδόσεις των τελευταίων ημερών ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση των συγκεκριμένων φαρμάκων, ελάχιστες ποσότητες σε σχέση με τα αποθέματα έχουν διατεθεί. Οι Ελληνες φαίνεται πως, μετά τον περσινό «πανδημικό» πανικό, διατηρούν φέτος την ψυχραιμία τους και δεν σπεύδουν να λάβουν φάρμακα με το παραμικρό. Ετσι μέχρι στιγμής -σύμφωνα με τις επίσημες καταγραφές του υπουργείου Υγείας- έχουν διατεθεί κυρίως σε νοσοκομεία 60.000 συσκευασίες Tamiflu (30.000 το 2010 και άλλες 30.000 πριν από λίγες ημέρες) και 37.500 Relenza (30.000 πέρυσι και 7.500 φέτος).
Οι συνολικές ποσότητες των αντιικών φαρμάκων που είχαν αγοραστεί είναι: Κοντά στις 495.000 Tamiflu (στην κεντρική αποθήκη υλικού του υπουργείου Υγείας στον Ταύρο), 417.000 που βρίσκονται στη Μαγούλα στις αποθήκες του ΙΦΕΤ, καθώς και 600.000 συσκευασίες Relenza, που είναι αποθηκευμένες επίσης στη Μαγούλα. Οι μεγαλύτερες ποσότητες του Tamiflu λήγουν το 2016, ενώ μεγαλύτερο μέρος των αποθεμάτων του Relenza το 2014.
Η αξία των αποθεμάτων Tamiflu φθάνει σημέρα περίπου τα 12,78 εκατ. ευρώ, αφού κάθε κουτί κόστισε περί τα 15 ευρώ, ενώ τα αποθέματα του Relenza φθάνουν στα 6,193 εκατ. ευρώ, με την κάθε συσκευασία να αγοράστηκε κοντά στα 11 ευρώ.
Η κίνηση των αντιιικών φαρμάκων όμως και στα φαρμακεία δεν είναι ιδιαίτερα αυξημένη. Με βάση τις εκτιμήσεις του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, δεν διατέθηκαν πάνω από 30.000 κουτιά του Tamiflu τις τελευταίες εβδομάδες, οπότε και το κύμα της γρίπης άρχισε να προκαλεί ανησυχία στον πληθυσμό εξαιτίας και των πολλών θανάτων.
Να σημειωθεί ότι το Tamiflu πωλείται στα φαρμακεία 21,62 ευρώ, ενώ το Relenza 19,75 ευρώ. Και τα δύο καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία.
Στοκ και για τα... εγγόνια μας θα έχουμε όμως και στα εμβόλια κατά του Η1Ν1, καθώς, όπως τονίζει ο καθηγητής μικροβιολογίας, μέλος του ΚΕΕΛΠΝΟ Αθανάσιος Τσακρής: «Η εμβολιαστική κάλυψη παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, παρ' ότι τις τελευταίες εβδομάδες υπάρχει μια σχετική αύξηση. Ο εμβολιασμός έχει γίνει περίπου στο 20% των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού και στο 10% του συνόλου του ελληνικού πληθυσμού. Εχουν γίνει δηλαδή περίπου 1 εκατ. δόσεις του εμβολίου φέτος».
Κοντά στο 5% των εποχικών εμβολίων που αγοράστηκαν φέτος και περιλαμβάνουν το στέλεχος της γρίπης Η1Ν1 διατέθηκαν τελικώς από τα νοσοκομεία. Στις αποθήκες παραμένουν όμως και αυτά της περσινής πανδημίας. Οπως εξηγεί η Ελεωνόρα Χατζηπασχάλη, αναπληρώτρια διευθύντρια του ΚΕΕΛΠΝΟ και υπεύθυνη του Κεντρικού Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας: «Είχαμε εισαγάγει πέρυσι 3.636.000 δόσεις του πανδημικού εμβολίου. Από αυτά μοιράσαμε περίπου 1.230.000 στα νοσοκομεία πέρυσι. Κάποια χρησιμοποιήθηκαν και κάποια έληξαν. Σήμερα μας απομένουν 1,5 εκατ. δόσεις που δεν έχουν λήξει και διατηρούνται στα ψυγεία. Αν τη φετινή χρονιά είχαμε μεγάλη ζήτηση σε εμβόλια, θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε τα πανδημικά, που λήγουν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Κάτι που έκαναν και στην Αγγλία. Σε ό,τι αφορά τα εποχικά εμβόλια για τη γρίπη, διαθέσαμε 20.000 δόσεις σε νοσοκομεία και νομαρχίες και εκτιμούμε ότι χρησιμοποιήθηκε περίπου το 5%. Ομως το εποχικό εμβόλιο κυκλοφορεί και στα φαρμακεία, επομένως πολύς κόσμος το έχει προμηθευθεί και από εκεί».
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή
Είσοδος