( Επεξήγηση: ΣΔΙΤ = Συμπράξεις Δημοσίου - Ιδιωτικού Τομέα).
- Σχετικά με τα χθεσινά στον ΠΙΣ
1. Όποιος είναι "γιατράρα" (τάχα) και "οπαδός ιδιωτικού τομέα" πάει στο Ιατρικό Αθηνών ως αμιγώς ιδιώτης και δεν μεθοδεύει "δίπορτα" για να ψαρεύει εκβιαστικά "πελατεία" σαν γερο - Λαδάς από τους ασθενείς των δημόσιων νοσοκομείων (καθηγητάδες και προεδρείο ΠΙΣ)
2. Όποιος είναι "επιχειρηματίας με ούμπαλα" (τάχα) και "αντικρατιστής" (λολ) δεν ζητιανεύει σαν λιγούρης γερο - Λαδάς ζεστό κρατικό χρηματάκι για να τα κονομήσει από το δημόσιο μέσω σκανδαλωδών "συμπράξεων", εργολαβιών και προμηθειών.
Για να μην έχετε κενά.
- Ναι αλλά να λέμε και το άλλο: όταν πάμε στο ΕΣΥ δεν πάμε για να παίρνουμε μαυρα και φακελλάκια χρησιμοποιώντας το ΕΣΥ για αρμεγμα ασθενών. Το ΕΣΥ δεν έχει επιλογή γιατρού, αλλά αυτό ξέρουμε πως καταστρατηγείται στις χειρουργικές ειδικότητες. Μην κρίνετε από τον εαυτό σας που δεν εκβιάζετε και δεν χρηματίζεστε, ρωτήστε ασθενείς με ποίο τρόπο "τους προσέχουν" ή παρακάμπτουν αναμονές. Ναι κακός ο ιδιωτικός τομέας αλλά δεν είναι και άγιοι οι συνάδελφοι στο Δημόσιο και όλη η γκρίνια γίνεται για το καλό των ασθενών;;;; Χαχαχαχα.
Κακά τα ψέμματα. Οι Ελληνες γιατροί του Δημοσίου έμειναν στις πολύ χαμηλές αποδοχές και τις άθλιες συνθήκες γιατί απλά την εποχή που μπορούσαν να διεκδικήσουν δεν ζούσαν από τους μισθούς του ΕΣΥ. Κάναμε επισχέσεις σαν ειδικεύμενοι και ο χειρουργικός και πανεπιστημιακός τομέας ΔΕΝ συμμετείχε! Το ΕΣΥ ζει από γιατρούς ήρωες αλλά ανέχεται και όλη τη λέρα που ξεφτιλίζουν το ιατρικό επάγγελμα. Καλή η δαιμονοποίηση των ιδιωτών αλλά λίγη αυτοκριτική δε βλάπτει. Οι νέοι γιατροί φεύγουμε! Και όσοι μένουμε πρέπει να επιβιώσουμε σαν ιδιώτες τι να κάνουμε;
- αμ ΔΕΝ καταλάβατε. Ίσα ίσα αυτό που λέω είναι πως οι έντιμοι ιδιώτες δεν καταδέχονται τα "δίπορτα" και τα σουλάτσα στο δημόσιο δι' άγραν πελατείας. Όπως ακριβώς οι έντιμοι ΕΣΥτες δεν καταδέχονται τα φακελάκια. Άρα το μονοπαραταξιακό προεδρείο μειοψηφίας του ΠΙΣ δεν εκπροσωπεί ούτε τους μεν ούτε τους δε. Άρα ΠΟΙΟΥΣ εκπροσωπεί ; μήπως τώρα καταλάβατε ;
- Γιατί ο νέος ιδιώτης να μη θέλει ΣΔΙΤ; Γιατί να μη μπορεί να νοσηλεύσει νόμιμα το περιστατικό του σε δημόσιο νοσοκομείο ή να βάλει εκεί ένα χειρουργείο; Τα απογευματινά ιατρεία δεν είναι μια μορφή ιδιωτικού ιατρείου εντός νοσοκομείου; Δεν αποτελεί αθέμιτο ανταγωνισμό; Ο ασθενής όταν μπορεί να επιλέξει και να πληρώσει τον Χ γιατρό, δε θα κινηθεί στο ΕΣΥ να γλυτώσει τα κουστούμια των ιδιωτικών κλινικων (αν δεν έχει ιδιωτική ασφάλεια;)
Το ΕΣΥ δεν γερνάει; Δε χρειάζεστε νέους γιατρούς ειδικούς και έμπειρους να φέρουν τεχνογνωσία; Γιατί η νέα τεχνική να γίνεται στον ιδιωτικό τομέα και στο φίλο μου επιμελητή Β ορθοπεδικό ο διευθυντής της κλινικής του είπε "Αν κάνεις τίποτα καινοτομίες να τα ξεχάσεις τα χειρουργεία, εμείς ξέρουμε αυτά *προφανώς εννοούσε της δεκαετίας του 90, αλλά να μη μπω σε λεπτομέρειες όμως....
Ποιός λοιπόν κερδίζει από τη μη εφαρμογή του ΣΔΙΤ; Σίγουρα όχι ο άρρωστος και με βεβαιότητα όχι ο ιατρικός κόσμος και το ιατρικό σύστημα γενικότερα. Και ναι, οι έντιμοι ιδιώτες αγανακτούν να βλέπουν να χάνουν τους ασθενείς τους από τους λιγότερο έντιμους που πλασσάρουν τις παροχές του δημοσίου σαν μέρος του πακέτου.
Απλά πράγματα: άλλη η οπτική μέσα, άλλη η οπτική έξω.
- το θεμα τι ποιοτητας ιδιωτες θα μπουνε μεσα. Με καποιας μορφης αξιολογηση η οποιος ναναι; Γιατι μην μου πειτε οτι δεν θα επιχειρησουν ολοι αυτοι που σαν μοναδικο κριτηριο θα εχουν το πελατειακο σκελος. Αρα εαν ποτε υλοποιηθει κατι τετοιο θα πρεπει να μπουνε επιστημονικα φιλτρα αξιολογησης διαφορετικα η υποβαθμιση ειναι δεδομενη.
- Ενώ το ελληνικό δημόσιο σκοτώνεται στην αξιολόγηση και δεν ενδιαφέρεται καθόλου για το πελατειακό σκέλος!
- Τα locum στο εξωτερικό δεν είναι ΣΔΙΤ; Γιατί ο νέος γιατρός να φεύγει εξωτερικό το μισό μήνα αν μπορούσε με κάποιο τρόπο να καλύψει κενά και να παραμείνει;